Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de jgallardo

Jordi Gallardo

Ministre de Presidència, Economia i Empresa

 

 

Desandorranitzar les institucions
Estem assistint, d’ençà de l’arribada de DA al Govern, a un procés de desandorranització dels llocs d’alta responsabilitat de les administracions o institucions, que pot ser perillós a mitjà termini. Avui dia tenim el gabinet jurídic del Govern; el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS); l’organisme que fixa i desenvolupa les estratègies turístiques del país, Andorra Turisme, i el departament d’Estadística del Govern, coordinats i/o dirigits per persones no andorranes.

Estem parlant de departaments i organismes estratègics al capdavant dels quals DA ha decidit situar persones no andorranes, justament un partit polític, el demòcrata, que tan preocupat proclama estar pel futur laboral dels joves del país. Quina gran contradicció entre el discurs i els fets. La realitat és que DA busca els alts perfils per a l’administració a fora d’Andorra, i se’m fa difícil de creure que al país no es trobin persones preparades per ocupar alguns d’aquests càrrecs de responsabilitat. No vull, ni en tinc la intenció, qüestionar la vàlua professional de les persones que DA ha posat al capdavant dels llocs mencionats, que de ben segur que és destacada, però aquesta tendència que sembla haver iniciat DA, i que va a més, pot esdevenir un fre perquè el talent andorrà pugui tornar al país o vulgui quedar-s’hi.

Hi ha alguns casos que poden ser considerats a part, a causa que l’especialitat i l’especificitat de les funcions que requereixen els llocs de feina dificulten trobar candidats en un país de 70.000 i escaig habitants. En aquests casos podria entendre que no havent trobat talent al país se cerqués més enllà de les nostres fronteres si es fes amb la voluntat que aportin l’experiència o el coneixement que en principi a Andorra no s’ha pogut trobar. El que resulta si més no preocupant és que buscant a fora s’està llançant un missatge demolidor; al país no hi ha talent per dirigir el gabinet jurídic del Govern, ni el SAAS, ni Andorra Turisme ni el departament d’Estadística. Tinc la sensació que o bé estem fent un pas endarrere amb el capital humà que tenim al país, cosa que és més aviat al contrari ja que cada vegada les generacions estan més formades, o DA prefereix professionals no andorrans per altres motius.

Entenc que des de l’any 1993 Andorra ha fet un gran esforç per andorranitzar les institucions, que no sempre ha estat fàcil per la petitesa del país i la necessitat de buscar a fora l’experiència que no es trobava al país, però cada vegada penso que és menys necessari. Malauradament aquesta setmana deixarem escapar novament la possibilitat que un andorrà ocupi un lloc de rellevància en una institució tan important com el Tribunal Constitucional.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic