Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Palau Garcia

Sílvia Palau Garcia

Psicòloga perinatal i experta en teràpia de parella i sexualitat. Presidenta de l'Associació Petits Estels d'Andorra

 

 

Desconnexió digital
Fa tot l’any que esperes que arribin les vacances però un cop les inicies ets incapaç de desconnectar? Segueixes mirant els correus de la feina, consultes el mòbil o fins i tot tens un sentiment de culpabilitat per aquelles tasques pendents? 
La constant connexió i dependència als dispositius digitals així com l’addicció a la feina influeixen en la dificultat per desvincular-se de la feina durant les vacances. No desconnectar comporta múltiples efectes que poden esdevenir alteracions de l’estat anímic tals com l’ansietat o generar la síndrome general d’adaptació (atendre moltes demandes estressants sense disposar del temps suficient genera un esgotament físic i psicològic que es pot cronificar amb el temps). Tanmateix, es poden veure alterades les funcions executives (més dificultats per concentrar-se, retenir informació o memoritzar) fet pel qual la salut del treballador es pot veure afectada, també la productivitat de l’empresa. No tenir cura de nosaltres mateixos pot augmentar l’adrenalina o el cortisol, hormones que més enllà de generar estrès poden afectar altres sistemes del cos humà generant patologies diverses. 
Tal com indica la psicòloga Cristina Mae Wood, el nostre encèfal opera amb rutines per tal de tenir el control anticipat de les situacions. Aquestes rutines estan programades per no ser canviades. Per tant, si fa tot l’any que et lleves a la mateixa hora, mires els correus de la feina, estàs atent al mòbil... resulta normal que, durant el període vacacional, la teva ment ho segueixi buscant independentment de l’afectació que pugui tenir en la teva salut. Tanmateix, perfils de personalitat que es caracteritzen per un perfeccionisme elevat, hipercontrol de les situacions o que la seva vàlua personal es descriu per la seva productivitat laboral tenen més dificultats per desconnectar.    
Com podem desconnectar? Més enllà de dur a terme activitats d’oci que ens resulten atractives, com ara viatjar o quedar amb els amics, un element bàsic per tal de garantir un bon descans emocional durant les vacances és reduir o desconnectar temporalment aquelles aplicacions digitals que puguin recordar l’entorn laboral (correu electrònic, grups de xat de la feina...). 
En conclusió, és necessària la desconnexió, ja que no dur a terme una pausa de totes les tasques i de la responsabilitat que adquirim diàriament esdevindrà una desconnexió automàtica del nostre organisme que es manifesta amb una disminució del propi rendiment i concentració. Tanmateix, a banda d’alliberar-se de la càrrega laboral habitual també hem d’aprendre a gaudir del nostre temps de desconnexió sense cap mena de pressió. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic