Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

D’escrivàs i pantalles




Fa quinze dies parlàvem en aquest mateix espai sobre les presses de les noves generacions i de com afecta la relació que tenen amb les altres persones. Ara WhatsApp, com tantes altres aplicacions i serveis, ens ofereix la possibilitat d’escoltar els àudios fins al doble de velocitat del normal. I ves per on, uns dies després d’aquell article, el mateix WhatsApp, Instagram i Facebook patien el tall més gran de la seva història, deixant els seus milions d’usuaris sense comunicació durant vuit hores. S’imaginen? Vuit hores! Semblava l’apocalipsi. La gent ja esperava veure zombis caminant pel carrer, i tot per no poder establir contacte amb la realitat sense cap pantalla davant. Però bé, suposo que són les conseqüències de la meravellosa tecnologia que ronda les nostres vides.
I a propòsit de la tecnologia, em vaig trobar que, segons sembla, a millennials i centennials se’ls coneix com la generació muda. Reconec que em va cridar l’atenció i que vaig llegir alguns articles i resulta que efectivament, és així. Què significa? Que cada vegada fan servir menys paraules per a comunicar-se. I això pot entendre’s en diversos sentits. El primer és el més obvi: l’ús d’emoticones. Els signes estan reemplaçant les paraules, que també són signes, però més complexos. I no només això, sinó que l’ús dels signes està fent que perdem la capacitat de comprendre els missatges que ens envien. Seria alguna cosa així com ser un escrivà a l’Egipte Antic. Si no els entens, t’ho perds. I més encara. Els signes estan aconseguint que perdem la capacitat d’anàlisi. I si no em creieu, fixeu-vos quantes vegades afegiu una emoticona de riure quan envieu un missatge amb ironia o sarcasme, perquè quedi clar, no sigui que després es compliqui la cosa. I per descomptat, l’última qüestió radica en el cada vegada menys freqüent ús del llenguatge, que és clarament una reculada en la qualitat del lèxic que fem servir les persones i que, com ja ho demostren les estadístiques, són cada vegada menys els joves que posseeixen una anàlisi i una comprensió de text de manera decent. I això, va sumat al fet que cada vegada és menys freqüent la lectura, però bé... millor no parlar de certes coses.
Al cap i a la fi, el llenguatge existeix perquè ens comuniquem, i entenc que, si a les noves generacions els va bé d’aquesta manera, serà per alguna raó. Particularment, penso que és conseqüència d’intentar posar-los les coses cada vegada més fàcils, no sigui que es confonguin amb els accents diacrítics. I així, el llistó no para de baixar. Afortunadament, tenim telèfons mòbils i tauletes, perquè ja estava pensant que havia de buscar el cisell per a escriure sobre pedra... perquè la màquina per a enviar senyals de fum me l’he deixat a casa.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte