Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Desequilibris i injustícies territorials




El debat dels darrers dies arran de l’aparició de l’informe encarregat per Sant Julià sobre la constitucionalitat de les modificacions de les lleis de transferències i competències comunals ens ha distret de l’altra qüestió fonamental d’aquesta reforma, que no és cap altra que la injustícia i la des­igualtat que genera el sistema de transferències que volen aprovar.

És cert que la possibilitat que el text no compleixi els preceptes de la Carta Magna no és una cosa insignificant i ha evidenciat com el Govern ha actuat de forma matussera, volent imposar una tramitació exprés que l’informe Aparicio ha frenat de forma rotunda.

Tot i això, des del PS no podem ni volem obviar l’altre gran debat, el dels efectes del model de distribució de transferències que DA vol imposar amb el suport incondicional i gratuït dels liberals.

Cal dir alt i clar, i que tothom en sigui coneixedor, que, amb els números a la mà, hi ha parròquies (Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes, principalment) que en surten seriosament perjudicades. Sembla doncs que DA i liberals entenen que els ciutadans d’aquestes parròquies no mereixen el mateix tracte que els de les altres.

És evident que s’ha optat per un model de repartiment no justificat i arbitrari que només ha perseguit l’objectiu de mantenir el mateix resultat de transferència per a cada parròquia, negant l’exercici del càlcul real de les veritables necessitats de cadascuna de les parròquies i de les ciutadanes i els ciutadans que hi viuen i hi paguen els impostos.

S’ha inflat artificialment la partida assignada segons el territori i, en canvi, es rebaixa la corresponent a la de població i les xarxes de serveis quan són els ciutadans els que han de rebre els serveis dels comuns. Una fórmula ben diferent de la que proposem des del PS. El model que defensem des del PS s’obté del càlcul de totes les despeses a què han de fer front els comuns a l’hora d’oferir els serveis als seus ciutadans i, a partir d’aquí, es distribueixen els diners. És a dir, se segueix la lògica de les necessitats reals dels comuns i, lògicament, de la gent que viu a cada parròquia.

Comparant el nostre model amb el de DA s’evidencia l’artificialitat d’aquest darrer sistema. I, encara més greu, fent servir el nostre es pot veure com hi ha una sèrie de parròquies que percebrien un volum de diners molt més elevat, mentre que amb la fórmula de DA altres en surten clarament beneficiades. Així doncs, alguna acabarà cobrant fins a entre 800.000 i 900.000 euros menys del que li pertocaria en relació amb les despeses reals, mentre que altres comuns percebran molta més assignació de la que els pertocaria amb els números reals a la mà. Amb l’afegitó que no es pot al·legar de cap manera que la situació financera d’aquestes altres corporacions no sigui confortable.

Agafem com a exemple algun projecte d’inversió monstruós (no només per l’import) que ni les parròquies centrals es podrien permetre avui dia, o el fet que en aquests altres comuns no fan pagar els impostos que es paguen a la resta. I que ningú es confongui i pugui entendre que la nostra proposta va en contra d’alguna parròquia. Res més lluny de la nostra voluntat. El que perseguim és posar tots els comuns en un pla d’igualtat. I si, per compensar que s’ingressi menys diners que els que es rebrien amb la distribució que vol impulsar DA, alguna de les corporacions ha d’aplicar algun impost que ara no té en funcionament, ens sembla del tot lògic. Com es pot defensar el contrari? Com es pot defensar que en algunes parròquies es paguin menys impostos que en d’altres?

Per tant, des del PS no podem donar per bo que es consolidi un model injust, que dona a unes parròquies més diners dels que els pertoquen, que infla el percentatge del territori en detriment del de xarxes de serveis i de població. Un model que no se sustenta en el càlcul més enllà del fet de fer veure que es vol canviar tot perquè no canviï res i sense cap justificació. És evident, per tant, que aquest debat no pot quedar tancat de cap de les maneres perquè el model de DA penalitza sense justificació ni arguments algunes de les parròquies del nostre Estat.

Sembla que DA vulgui prioritzar els dos consellers de Canillo i els consellers potencials d’Ordino en detriment dels legítims interessos econòmics dels ciutadans d’Andorra la Vella, Sant Julià o Escaldes, entenent que el volum més gran d’electors en aquestes i la seva menor cohesió no els passarà mai factura electoral. Tinguem-ho tots ben clar quan ens toqui anar a votar altra vegada.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte