Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

Desetiquetar les polítiques socials




Hi ha un fals mite que les polítiques socials van renyides amb tots aquells partits que no siguin d’esquerra o d’extrema esquerra. I el clar exemple que això no és així ho hem comprovat aquesta legislatura. Igual que la societat, les polítiques socials han d’anar canviant. És important fer evolucionar, adaptar i reorganitzar els serveis d’atenció social per donar resposta a unes necessitats actualitzades de les persones.

Per aquest motiu el ministeri d’Afers Socials es va reestructurar amb àrees més especialitzades. A la vegada, s’ha de consolidar l’anomenat Estat del benestar. I els que ens dediquem d’una manera o d’una altra al món socioeducatiu entenem que aquest és un punt clau per al país. Però també fer-lo evolucionar i adaptar-lo a la realitat social, associativa i institucional d’Andorra.

L’eix de la política social s’ha centrat a posar, com a focus d’atenció, la persona en tots els escenaris familiars. Amb les seves circumstàncies personals i socials com a punts de treball per minimitzar el seu risc d’exclusió. Ens volen fer creure, i ara més que arriba la campanya electoral, que portem anys d’un Govern d’inactivitat i dessensibilització social. D’ençà l’aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris no s’ha parat en el seu desplegament i la seva aplicació reglamentària. Eficaç, sigui dit de pas, en tots els aspectes de la vida de la persona. Professionalment parlant, genera molta frustració com s’està enviant un missatge erroni vers la intervenció social, que es tracta com un servei de caritat burocratitzat. Això indica un clar desconeixement dels nostres serveis i polítiques socials. I és que les persones som importants.

Desplegar la llei ha permès dignificar-nos. Les persones amb diversitat funcional han passat a ser el centre de l’atenció social i han deixat més en segon pla la part medicalitzada. Afrontar i treballar per l’abordatge de la dependència i els problemes de les persones en risc social han permès reforçar, encara més, les polítiques socials en un model centrat en la persona. Com també ho ha estat l’aposta per a l’atenció als menors desemparats, la violència domèstica i/o de gènere i el treball cap a la igualtat. Entre d’altres. Situacions sobrevingudes com la de l’habitatge són un clar exemple del canvi dinàmic de les polítiques socials a les quals cal fer front amb responsabilitat. Assumptes que fa un temps potser no resultaven ser un problema (o no amb tanta magnitud), ara ho són. I no s’han d’obviar per aconseguir un habitatge digne i assequible per a tothom. I no és un tema que només preocupi alguns.

Per això (i a proposta del Govern) es va aprovar una llei de mesures urgents que pugui donar una primera solució que haurà d’anar acompanyada d’un paquet d’accions que s’hauran d’implementar el primer dia del nou executiu. Algunes, com crear un fons publicoprivat destinat a la construcció i rehabilitació d’habitatges per al lloguer assequible amb el conveni amb l’Associació de Bancs Andorrans, per posar al mercat de lloguer els pisos buits. Aquestes aniran seguides de la creació d’un institut de l’habitatge públic i independent que recopili dades fiables. Unes polítiques socials que no defugen les necessitats de la gent i posen sempre a disposició de tothom els serveis tècnics del Govern d’Andorra.

Al cap i a la fi, no es tracta sobre què promets, sinó dels actes que fas. De fet, ja defineix molt les polítiques socials “de pal de paller” d’alguns quan es proposa més en campanya (sense dir com es finançaran algunes propostes per a la captació de vot) que en l’activitat parlamentària. Les polítiques socials que necessita Andorra i les seves persones són les que fins ara s’han treballat. Unes que no neguin la diferència, sinó que potenciïn el valor de la diversitat. Unes que no generin inflació. Unes polítiques cent per cent autònomes, reals i on les persones comptin.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte