Cada any, el 22 de maig se celebra mundialment el Dia internacional de la diversitat biològica, una jornada de conscienciació mediambiental entorn del coneixement i la conservació de la biodiversitat del nostre planeta.

La diversitat biològica és la base de la vida i dels serveis essencials que els ecosistemes proporcionen a la humanitat en àmbits tan diversos com l’agricultura, la indústria, la medicina i una llarga llista. Efectivament, quasi totes les nostres activitats necessiten a l’origen una diversitat ecològica (varietat d’ecosistemes i hàbitats com els boscos, els prats, els llacs...), d’espècies i de varietats genètiques.
El lema de la celebració d’aquest any és Integrar la biodiversitat; preservar les persones i els seus mitjans de vida. Amb aquesta declaració, les Nacions Unides volen posar de manifest que aturant la pèrdua de la biodiversitat estem treballant per millorar la qualitat de vida de les persones. A més, en l’àmbit planetari, la biodiversitat desenvolupa funcions ambientals clau com la regulació atmosfèrica i climàtica, i intervé en els grans cicles bioquímics, com els de l’aigua o dels nutrients.
S’estima que cada dia es perden unes 150 espècies. A escala internacional es treballa contra rellotge per evitar aquesta catàstrofe ambiental irreversible. A la pràctica, el Conveni sobre la diversitat biològica, que va entrar en vigor al Principat d’Andorra el 5 de maig del 2015, ha definit un pla estratègic mundial per al període 2011-2020 per vetllar per la conservació de la biodiversitat. Dins aquest pla estratègic s’han marcat les denominades Fites d’Aichi, vint accions organitzades en cinc objectius estratègics que són el full de ruta per aturar la pèrdua de biodiversitat i vetllar per conservar-la.
A escala local també hi estem treballant. Aquest any, hem iniciat les tasques d’elaboració de l’Estratègia nacional de la biodiversitat d’Andorra, amb la col·laboració d’un conjunt de persones procedents de diversos àmbits de la societat: administracions, associacions, científics... Aquest document serà el que marcarà els nostres objectius als horitzons 2020 i 2024.
El treball d’Andorra en l’escenari global de la conservació de la biodiversitat és un fet que requereix tot el nostre esforç. És cert que, en l’àmbit internacional, les zones equatorials són les que centren més l’atenció mediàtica, pel fet que acullen gairebé el 80% de la diversitat biològica del planeta alhora que pateixen els problemes de conservació més profunds. Però, fora d’aquestes regions, la biodiversitat d’altres parts del planeta també es mostra com a excepcional atenent el context i la realitat biogeogràfica de cada territori. I en aquest nivell Andorra, tot i ser un país petit, és un territori privilegiat quant a biodiversitat per diversos motius, tant naturals com d’història.
Efectivament, Andorra gaudeix d’un important gradient altitudinal, amb espais que van des dels 840 metres d’altitud a la frontera sud fins als cims més alts (Comapedrosa, 2.942 m), que determina una notable riquesa i diversitat ecològica, amb hàbitats que van des de boscos de tendència mediterrània, com alzinars i rouredes seques, fins a espais d’alta muntanya com tarteres, prats alpins o molleres.
Més enllà de la reivindicació de la biodiversitat i la crida a la necessitat de conservar-la, el Dia internacional de la diversitat biològica suposa una oportunitat immillorable per organitzar activitats que apropin i donin a conèixer la nostra biodiversitat. Per això, des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat s’han millorat les activitats d’educació ambiental sobre la biodiversitat, amb la realització de dos nous recursos educatius proposats des del Centre Andorra Sostenible. Es tracta, per una banda, d’un taller per a escolars d’entre 8 i 12 anys que permet descobrir les espècies més significatives de la fauna i la flora d’Andorra, i per altra banda, d’una proposta més lúdica adequada per a escoles i també per a espais d’educació en el lleure com punts joves, ludoteques o activitats d’estiu.
A més, dissabte que ve, 28 de maig, el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), en col·laboració amb el parc natural de la Vall de Sorteny i el parc natural comunal de les Valls del Comapedrosa, organitza la Jornada de la biodiversitat d’Andorra, a la qual el Centre Andorra Sostenible s’ha afegit en les últimes edicions. Aquesta jornada és una activitat científica oberta, gratuïta i a l’abast de tots els públics, per descobrir, guiats per diversos especialistes en la matèria, la biodiversitat del nostre país.