Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Professor i exministre de Turisme

 

 

Dignitat
La polèmica del preu dels lloguers ha aixecat molta polseguera, i la notícia va haver de ser rectificada l’endemà mateix. Sigui quin sigui el preu dels lloguers, queda clar que viure a Andorra es fa cada cop més difícil, ja que el cost de la vida està malauradament en constant augment.

Cada any, el 14 de març, i des de fa més de dues dècades, celebren una Constitució prou ben feta, però cada any, els altres tres-cents seixanta-quatre dies, ens n’oblidem. Permeteu que recordi dos dels seus articles:

Article 29: “Tota persona té dret al treball, a la promoció per mitjà del treball, a una remuneració que garanteixi al treballador i a la seva família una existència conforme a la dignitat humana, així com a la limitació raonable de la jornada laboral, al repòs setmanal i a les vacances pagades.”

Article 33: “Els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne.”

Hem perdut de vista l’esperit de la Constitució, només en guardem el festeig anual. La dignitat és un dels valors que hauria de sustentar tota persona, tot país. Empobrir persones amb salaris justos alhora que el preu de la vida supera els seus ingressos és indigne, i quan una persona perd la dignitat, no li queda res més, i anem amb compte amb qui no li queda res més. Insisteixo, em faig pesat, ja ho sé, però convertir el país en un producte (amb data de caducitat), com si fos una marca comercial, a més de ser indigne, no és més que pa per avui i fam per demà. Urbanitzar tot espai verd en lloc de guardar-lo per a espai d’oci i descans, o vendre prats i camps per urbanitzar en lloc de guardar pastures i intentar crear una agricultura de proximitat imaginativa és hipotecar el futur d’Andorra.

La consideració d’un Estat per als seus ciutadans (andorrans i residents) és primordial, però al meu entendre hem invertit valors, no parlo de diners. Obviem qui necessita i admirem qui ostenta, i d’ostentació Andorra en fa molta gala darrerament. Alguns exemples: edificis egoestratosfèrics que podrien ocultar muntanyes, matrícules personalitzades que ostenten alguns conductors en vehicles ja de per si més aviat ostentosos, i les plaques hollywoodianes al Fener Boulevard... què voleu que us digui, ho trobo fora de lloc, almenys d’un lloc petit com el nostre on la dignitat, la modèstia, la qualitat de vida i la consideració per a les persones i entorn haurien de prevaldre... i un cop més, un dia, tornarà el dia de la Constitució, i la qüestió és saber si la respectarem o el festejarem.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic