Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Lluís Casahuga

Lluís Casahuga

Músic

 

 

Diversificació econòmica, a quin preu?




Com la majoria de vosaltres ja deveu saber la multinacional catalana Grifols i el Govern d’Andorra han arribat a un acord per establir un laboratori P3 a Ordino. El tema ha generat controvèrsia i preocupació, així que he decidit reflexionar al respecte i escriure un articlet d’opinió. Després de fer una mica de recerca i unes quantes lectures he arribat a la conclusió que la preocupació és legítima. 

A grans trets, en aquest tipus de laboratoris investiguen agents biològics que provoquen malalties infeccioses potencialment letals per a l’ésser humà, com ara l’àntrax, la tuberculosi o el dengue. Fins aquí tot correcte, al meu entendre la recerca científica és necessària per a la millora de la qualitat de vida i ja fa anys que existeixen organismes reguladors i de bioètica que s’encarreguen de controlar l’activitat dels centres d’investigació. Però a Andorra no hi ha organismes reguladors, ni investigadors especialitzats, ni una legislació clara al respecte. Per tant, ¿caldrà fer venir experts de fora per poder assegurar les bones pràctiques del laboratori? Es faran les modificacions legals pertinents per complir els estàndards de la UE?

Sobre les instal·lacions. Aquest tipus de laboratoris funcionen amb espais separats per portes que permeten generar una pressió negativa que evita que l’aire circuli cap a l’exterior, a més a més compten amb cabines de seguretat biològica per a la manipulació dels agents que tenen filtres d’impulsió i esterilització de l’aire i els treballadors van equipats amb equips de protecció individual per garantir l’aïllament total enfront dels microorganismes. Per sortir del laboratori cal passar per un procés de descontaminació. A part les instal·lacions han de disposar d’un sistema de drenatge amb una planta de tractament de residus. Si tot es fa bé no hauria de passar res. Però si passa, estem preparats per fer front a un accident biològic? Una altra qüestió és l’ús d’animals en els laboratoris, estaria bé saber si Grifols segueix el principi de les tres erres establert per Russel i Burch: replacement, reduction and refinement. 

Però parlem de pessetes. Tot això val una pasterada de diners i el pacte estableix una participació del 20% ADI/Govern, la cessió de terrenys públics durant 25 anys per a la construcció del laboratori, avantatges fiscals i l’obligació del Govern a través de l’ADI a comprar la totalitat de la societat pel seu valor i les inversions fetes, és a dir, els 25 milions inicials més els 7 o 8 d’inversió anual que preveu Grifols. Però sembla que això a l’Executiu no el preocupa. A part, segons sembla, no veurem ni un ral del que generin les patents creades al PYIRC. Un tracte de favor?
Parlant clar i català, ens estem abaixant els pantalons per tal de fer venir inversió estrangera o bé estem davant de l’oportunitat de convertir el nostre país en un referent en matèria de recerca científica? Ja ho veurem.

 

 

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Molt bon article. Andorra no està preparada i no té lleis per aquest tipus de laboratori (ja d'entrada) i ja sabem que aquí el copiar-pegar s'els hi dona de meravella, però en aquest cas la vida de la gent està en risc i no valdria. Hem fa molta por l'idea la veritat, i s'entén que la recerca de cla ciència és necessària, pero en aquest pais ja sabem que es fa tot amb el modus operandi prova-error i en aquest cas la "prova" ens pot sortir cara a tots

Llavors perquè ho fan? que ens reportarà a part del risc? Jo sóc d'Ordino i no vull una planta de residus al costat de casa!

Gracies per l'article. Bona reflexió. Algú de Govern ha reflexionat??? O només van de pardillos interessats sense importar les conseqüències pel país???

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte