L’inici d’un nou curs escolar és una oportunitat per reflexionar sobre la importància de promoure la corresponsabilitat familiar i la igualtat de gènere en l’àmbit educatiu. La distribució equitativa de les tasques i responsabilitats entre els membres de la família no només contribueix a enfortir els llaços familiars, sinó que també fomenta valors de justícia i respecte que són fonamentals per a la construcció d’una societat més íntegra i equànime.
En un context en què encara persisteixen estereotips de gènere i rols tradicionals, és necessari qüestionar i desmuntar les expectatives i les normes que perpetuen la divisió desigual de la càrrega mental de la llar.
Una perspectiva igualitària de gènere implica reconèixer i valorar la feina no remunerada feta, majoritàriament, per les dones, així com la participació activa dels homes en les tasques domèstiques i la cura dels fills i filles.
Avui dia, en moltes llars encara cal fer molt per aconseguir una distribució equitativa de la càrrega familiar. És fonamental establir un diàleg obert i honest entre els membres de la família, en què es comparteixin responsabilitats i es promogui la col·laboració i el suport mutu. Això implica repensar i redistribuir les tasques domèstiques i les de cura en funció de les habilitats i les preferències de cada membre, sense que el gènere determini aquestes responsabilitats.
La corresponsabilitat és dividir també la càrrega mental (planificar, organitzar i prendre decisions de la llar). Corresponsabilitat significa que els dos membres de la parella coneguin el menú setmanal, tinguin presents els terminis d’inscripció per a l’escola i altres activitats, demanin cita amb el pediatre, sàpiguen quin dia de la setmana toca natació, facin canvis d’armari, organitzin les vacances i festes d’aniversari, etc.
Un curs nou acaba de començar i és un bon moment per reflexionar sobre com fem les coses i replantejar-nos com podem millorar, ser més feliços i viure millor. Així doncs, és una bona oportunitat per parar, pensar i plantejar nous desitjos per dur a terme. Tot seguit trobareu un recull de propòsits que poden ser útils en el nostre dia a dia.
–En l’àmbit familiar:
Potenciar en la família un model de relacions basat en l’equitat i el respecte.
Promoure la col·laboració familiar, ensenyant nens i nenes a participar en el treball de casa i aprofitant les actituds positives que manifesten espontàniament cap a aquesta mena de tasques.
Educar en valors d’igualtat en les relacions, mostrant models diferents i diversos de ser home i de ser dona, així com diferents models de convivència familiar.
–En l’àmbit social i educatiu:
Rebutjar la masculinitat tradicional que potencia les relacions de desigualtat i al mateix temps promoure un altre model de ser home que inclogui la realització de tota mena d’activitats domèstiques.
Trencar els estereotips de gènere que sostenen la divisió sexual del treball potenciant la idea de diversitat com a font d’enriquiment, trencant mites socials, mostrant diversitat de professions i rols en els quals dones i homes són presents, utilitzant un llenguatge no sexista que inclogui i representi tots dos sexes i reconeixent les experiències positives i els avenços que es van aconseguint.
A l’Institut de la Dona donem suport a totes les iniciatives educatives que promouen l’educació en igualtat i agraïm a tots els equips directius, equips docents, equips d’equitat... la feina que fan per impulsar i implantar el pla d’igualtat als seus centres.
Bon inici de curs!