Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EVilagines

Everest Vilaginés

Exempresari jubilat

 

 

Dones, política i drets




El PS va convocar el dilluns 12 de novembre del 2018 una taula rodona per debatre sobre els drets de les dones. El fet que la trobada hagi comptat amb la participació de la vicepresidenta de la Internacional Socialista de Dones, la tunisiana Hella Ben Youssef, ha ajudat a internacionalitzar el debat sobre el dret de les dones: la necessitat d’aconseguir la igualtat entre sexes i la importància de la despenalització de l’avortament.

A Andorra el paper de la dona en política ha anat progressant al Consell General fins a assolir en l’última legislatura catorze dones conselleres, però sense presència en ministeris capdavanters. Hem de consolidar aquesta representació femenina! Les dones representen el 50% de la població mundial, i per tant, els pertoca una posició forta en la política, malgrat que encara hi hagi gent a qui li costi entendre que una dona és igual a un home. Espero i desitjo que fins i tot puguem tenir en el futur una dona cap de Govern. El fet que actualment les dues parròquies més importants estiguin en mans de dones, demostra que elles ho poden fer igual de bé, o malament, que qualsevol home. És del tot necessari eliminar la bretxa salarial i les dificultats per a les dones a assolir certes responsabilitats laborals sense que res ho justifiqui.

Queda moltíssim, arreu del món, per aconseguir la plena igualtat, en tots els àmbits, incloses la democràcia i la justícia. Un dels temes principals de la trobada ha estat l’avortament. És surrealista haver de demanar el dret a l’avortament el 2018 en un país entre França i Espanya, dos països que el tenen legalitzat. Hi ha tractats internacionals que defensen aquest dret de les dones des de fa molts anys. La Constitució andorrana ens diu que s’ha de defensar la vida en totes les seves fases i sabem que hi ha estudis científics que afirmen que en la concepció no es pot parlar de vida.

Recordem que des del 2005, el PS demana la seva despenalització en el Codi Penal almenys en els tres supòsits bàsics. Aquesta demanda xoca amb el coprincipat en tenir un Copríncep del món de l’Església, que pot tenir la ideologia que té, però això no hauria d’interferir en la vida de les persones i els drets de les dones. Hi ha l’opció que el Copríncep episcopal no firmi aquesta llei, atès que ja ho ha fet pel matrimoni entre persones del mateix sexe. Els drets de les dones són més importants que la religió i que un model d’Estat determinat, són iguals arreu del món, no pot haver-hi diferències entre un país i un altre.

Hem de tenir programes de planificació familiar perquè ajuda a controlar els embarassos no desitjats amb el ple suport dels professionals de la Seguretat Social. I prou d’aquesta hipocresia sobre l’avortament quan les xifres facilitades pel departament de Salut de la Generalitat són que un total de 107 dones d’Andorra van avortar a Catalunya el 2017 a centres públics, sense comptar la majoria de dones que van avortar a hospitals privats.

No voldria concloure aquest article sense parlar de la pandèmia de violència contra la dona que afecta tots els països i travessa totes les barreres socials. Al món, una de cada tres dones és víctima de violència sexista i sexual durant la seva vida. La brutalitat i inhumanitat de l’agressió generalitzada envers les dones perjudica greument els drets humans i la dignitat de les dones. Professors i col·lectius de dones posen l’accent en el paper de l’escola, de l’institut, de la universitat i també de les famílies en la prevenció de la violència de gènere. L’educació n’és la vacuna. Ja és hora de cridar ben fort “Stop violència”.

És urgent unir-se tots, dones i homes, per pressionar pels canvis necessaris que garanteixin que la igualtat de gènere global es realitzi en la màxima brevetat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte