Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Dret a decidir
Bon dia tingueu!
Ahir vaig assistir al funeral, a l’acomiadament del cos físic, d’un molt bon company de fatigues teatrals (una desavinença ens havia separat durant un temps, però últimament ens havíem retrobat com si res no hagués passat, com fan els vells amics) a qui apreciava i segueixo apreciant molt. I ho dic així per què permeteu-me que no cregui ni en cels ni inferns ni purgatoris, però sí en eternitats. En aquelles eternitats que nosaltres com a particulars o com a societat decidim atorgar a qui ens ha deixat corporalment, però segueix existint mentalment en el nostre record, en les nostres converses, en els nostres somnis... Aquelles eternitats que atorguem a pares, germans, altres familiars, amics, coneguts, gent del barri, o fins i tot clients del lloc on treballes i que d’avui per demà t’adones que no els tornaràs a veure. En canvi el teu cervell te’ls mostra de vegades travessant un carrer o passejant per l’altra voravia o fins i tot entrant al bar on estàs fent un cafè i el teu cor et fa un tomb fins que el teu cervell et mostra que no és veritat, que potser és el que t’agradaria, però que no és així. I és llavors quan els tornes a la parcel·la de la immortalitat i l’eternitat. I només tu i els altres decidireu quan s’acabarà aquesta eternitat. De moment per a mi, mentre visqui, tots sereu eterns en el meu record.
A finals de mes saltava la notícia que qui vulneri la llei de protecció de dades, si és empresari, serà sancionat econòmicament, però que si és Administració només serà amonestada. Sí que podrà ser sancionat el funcionari que no hagi fet bé la feina, però si ha estat a causa d’una decisió política... ahhh... com diuen en castellà, no sabe, no contesta. Tornem amb les famoses inviolabilitats i irresponsabilitats de la gent que mana. L’excusa legal és que si se sanciona econòmicament l’Administració això repercuteix tot el poble en general. En canvi si se sanciona un empresari, que li donin per on amarguen els cogombres. Ara, si un projecte duplica o triplica la despesa del pressupost inicial no hi ha cap problema, les coses són així, i no ens afecta a la majoria de la població. Hauria d’estar prohibit que el poder legislatiu tingués dret a decidir sobre el que l’afecta directament i que fos d’una altra manera –no tinc espai per fer propostes i disquisicions filosòfiques– que es decidís quines són les seves responsabilitats cíviques i/o penals i que fossin d’obligat compliment pels governants de les Administracions. Al cap i a la fi també són gerents d’una empresa com ho és l’amo d’una botiga o d’un restaurant, amb la diferència que ells no s’hi juguen els diners.
També ha aparegut aquests dies la notícia d’un informe i uns aclariments encarregats pel Govern sobre l’encaix de l’avortament en la Constitució d’Andorra. Ja tornem a tenir la polèmica sobre la taula. La ciència i la fe. Quan comença la vida i què és un assassinat davant de Déu que contravé el cinquè manament “no mataràs”. El mateix que permetia ser copríncep mentre s’executava persones en virtut de fer complir la llei, per exemple. O els mateixos mandataris que van cedir davant del divorci i el matrimoni gai (però que sempre han acceptat nul·litats escandaloses de matrimonis amb fills per no consumats!). El cap de Govern declarava que el problema de l’avortament era una qüestió “sobretot institucional”. Ja ho crec!! Com també crec que cap persona, per més institucional que sigui, té dret a decidir que per les seves idees (polítiques o religioses) pot bloquejar l’esdevenir d’un país i fer trontollar el seu estatus institucional. Això és un acte al més pur estat dictatorial. És a dir: o caixa o faixa. I sempre he pensat que davant de qualsevol problema, dialogant, sempre hi ha una solució. El dret a decidir és de tots, conjuntament, Sr. Copríncep i no tenim per què trencar res. Entesos?
Au, bon dia tingueu!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic