Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Alberch

Marta Alberch

Directora d'Unicef Andorra

 

 

Drets de la infància en l’entorn digital




 

Què els infants i adolescents són usuaris d’alguna (o més d’una) de les moltes  modalitats que la tecnologia digital ens ofereix avui en dia, ja tothom ho té clar. Internet, xarxes socials, cercadors, realitat virtual, robòtica, per nomenar-ne algunes, ja formen part de les seves vides d’una manera més directa o indirectament. I com en altres temes, la tecnologia digital té una part molt positiva plena d’oportunitats però també té, malauradament, alguns aspectes que presenten molts reptes i riscos per a tothom, però especialment per a la infància.

Primer de tot cal tenir en compte que l’entorn digital no va ser originalment dissenyat per als infants, malgrat que l’estan ocupant i utilitzant com i amb els adults. Aquesta afirmació, extreta de l’esborrany que està preparant el Comitè dels Drets de la Infància de recomanacions sobre els Drets de la Infància en relació amb l’entorn digital, ens dona entrada a comentar un dels primers punts a tenir en compte: polítiques entenedores per a tothom, també els menors.

Estarem d’acord que quan nosaltres mateixos, com a adults, utilitzem alguna eina digital en la qual hem de llegir i acceptar les polítiques de privacitat, de cookies no tots entenem tot el que allí s’inclou. Són textos llargs, densos, enrevessats i complexos. Si per als adults ja és complicat saber a quines de les nostres dades personals estem donant accés, pensem en molts menors que ja estan accedint a l’entorn digital. I això comporta que s’estan recopilant milions de dades, d’informació sobre ells cada cop que utilitzen el correu electrònic, entren en un cercador o fan una compra on-line, sense que tinguin molt clar quin ús es donarà a aquesta informació.

Així, una primera recomanació que es fa és que els estats s’assegurin de posar en marxa polítiques, lleis o regulacions que estableixin que tota la informació de les empreses digitals sigui adaptada a l’edat o maduresa dels seus usuaris. Però també que es complementi amb formacions per a mares i pares, tutors, professionals i públic en general, per a tenir les competències digitals necessàries per protegir els infants de qualsevol abús en l’entorn digital i alhora per fer el més inclusiva possible aquesta tecnologia (arribant a infants amb qualsevol discapacitat però també minories ètniques en què l’idioma pot ser una dificultat per accedir-hi).

Entre les oportunitats que ofereix la tecnologia digital, destaca la possibilitat de ser escoltat, dret que s’estableix en l’article 12 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Les eines digitals obren i faciliten la participació dels infants en temes que els afecten i això s’ha d’aprofitar. Cal facilitar-los els recursos, les plataformes perquè els infants i adolescents puguin expressar els seus punts de vista i advocar i defensar els seus drets. Un exemple seria consultar-los digitalment sobre canvis legislatius o de plans i polítiques quan els afecti directament, però també indirectament, i que aquests processos consultius es facin a través de plataformes adaptades als infants i també pensant a arribar a aquells que tenen dificultats per accedir a la tecnologia.

I cal que introduïm aquí el tema de l’accés universal a la tecnologia digital. En una societat on les eines digitals cada dia que passa ocupen més temps i espai a les nostres vides, també la dels nens i nenes que ja l’estan utilitzant per estudiar, la recomanació que fa el comitè és que els estats vetllin perquè tots els nens i nenes i les seves famílies tinguin accés a internet. Per fer-ho, si cal s’haurà de preveure la reducció del cost de la connectivitat  o accés gratuït en espais dedicats a la infància i fins i tot facilitar material a les famílies per a connectar-se o formacions als adults perquè donin el suport necessari als més petits. D’aquesta manera, evitarem discriminacions i exclusions.

Podríem continuar parlant d’aquest tema, ja que les oportunitats i reptes que la tecnologia digital ofereix a la infància són molts i us convido que tots hi reflexionem.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte