Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

Droga




La revista mèdica The Lancet publicava recentment un reportatge on, amb evidències científiques, relacionava els trastorns mentals amb el consum dels cannabinoides. Concretament, el trastorn psicòtic induït. Sovint, la incredulitat per l’aparició d’una obsessió compulsiva o un brot esquizoide pel consum de cànnabis pot sorprendre el mateix consumidor com els seus familiars. I és que encara hi ha molt desconeixement sobre les conseqüències.

Existeixen moltes causes i factors que indueixen al consum de droga. S’ha de tenir en compte que el consum d’aquesta no és exclusiu d’un grup social, econòmic o cultural en particular. El consum de droga afecta el conjunt de la societat. Bé és del tot cert que els adolescents són més vulnerables pel propi fet de l’adolescència. Consumir droga és voler fugir, ni que sigui momentàniament, de la realitat. Dels problemes personals, familiars i/o socials. També és la sortida d’una recerca al constant buit existencial de la persona i la falta de confiança en un/a mateix/a. Els anys de l’adolescència són sovint difícils o molt difícils, amb un cost emocional a vegades molt alt. Així que quan als adolescents se’ls presenta l’oportunitat de prendre quelcom que els faci sentir millor, molts no ho poden resistir. Però el consum passa factura. I és molt estreta la relació del desordre psíquic i el cànnabis.
El consum de la mal anomenada droga tova passa molt per sobre dels videojocs, l’alcohol o el tabac per la seva facilitat d’accés, tot i la constant labor de la policia. I és que el consum de droga no és només cosa d’adolescents. Dades de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies evidencien que en deu anys s’ha triplicat la xifra de les persones que demanen un tractament sanitari per a fer front a l’addicció i el 17,1% de la població espanyola l’ha consumit els darrers dotze mesos. Entorn als 13 anys s’inicien en el consum de tabac i/o alcohol i als 14-15 anys als porros. El resultat és la consciència laxa dels perills del consum de les drogues toves. I la causa és totalment social. L’adolescent veu altres persones consumir alcohol, tabac o, a vegades, altres substàncies amb certa naturalitat. La seva escena social gira entorn de la ingesta d’alcohol i de fumar marihuana. De fet, en les seves ments troben l’ús i consum de droga com una part normal de l’adolescència. Aquesta, sovint, és la base per establir vincles amb altres grups d’iguals amb els mateixos hàbits. 
La millor resposta per a fer front a aquesta situació és continuar apostant pels plans de prevenció i actuació. Tot i que s’haurien de començar a una edat més primerenca, ja que és necessari fer-ho abans del consum i no durant o després de fer-ho. Mostra d’això és que cada cop hi ha més joves ingressats a la presó relacionats amb aquest tema. Les raons són tan complexes com la pròpia adolescència. Un ambient massa permissiu o massa autoritari, un context on se sentin sobreprotegits, si reben desatenció, famílies desestructurades, baralles entre els pares davant dels fills, falta de comunicació entre pares i fills, etc. Tots aquests exemples afavoreixen un clima de risc on la droga és, sense dubte, la via més fàcil de l’evasiva. 
Serà necessari uns plans preventius que també involucrin la família i  l’entorn més proper per a la persona que pugui ser més vulnerable, incidint en aquells adolescents que no puguin tolerar estar sols, els que tinguin problemes mantenint-se ocupats o aquells que desitgen emocions fortes. Un problema que s’ha d’abordar, principalment, des de casa. I és que la droga t’allunya del punt on més gran pots arribar a ser i del gran camí que et queda per recórrer. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte