Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Dropos & You
Aquests dies assistim al ball de la presentació d’estadístiques de les xifres d’aturats i de beneficiaris de la prestació per desocupació del país amb la vanaglòria política habitual per la bona lectura que fan de les estadístiques.
Primer de tot cal dir que jo sempre he cregut en un estat laic, democràtic, lliure, amb separació de poders, social i just. Social per donar resposta a la gent que realment té problemes de finançament puntuals i a la gent que necessita ajuts assistencials profunds i perllongats en el temps. Just perquè la justícia ben impartida és la base de l’estat del benestar i perquè tothom qui enganyi l’ordre establert ha de ser penalitzat.
Puntualitzat això que per mi és de sentit comú:
Diuen aquestes estadístiques que a finals de juny hi havia 541 aturats (http://www.bondia.ad/economia/el-juny-es-tanca-amb-541-aturats-un-75-men...)  i 65 cobren atur (http://www.bondia.ad/economia/65-beneficiaris-de-la-prestacio-desocupaci...).
Segons el mateix diari  “La majoria d’aquestes persones estan en el tram d’edat entre els 40 i els 59 anys (60%), seguits pel de 26 a 39 anys (24,6%). Per nacionalitat, predominen els andorrans i els espanyols, amb un 40% i un 30,8% respectivament, seguit dels portuguesos (16,9%) i altres nacionalitats (10,8%). La majoria de beneficiaris són homes (un 60%).”
Perdoneu però no ho entenc! Si us passegeu una mica per Andorra (la virtual i la física) està plena de demandes de personal. Botigues, hoteleria, senyores de fer feines, i ja no parlem de feines de despatx i d’altres. La majoria d’aquestes 541 persones, a parer meu, no són gent que no troba feina, són gent o que no en busca o que no els agafarà ningú perquè ja han esgotat el recorregut laboral sencer. Són allò que se’n diu dropos. I quan el mercat laboral no els dóna peixet acabem donant-los-hi menjar a través de l’Administració. Això sense comptar les baixes per “depressió simulada”. Aquí entraríem en un altre camp fangós però que també és una manera de cobrar sense treballar.
I algú em preguntarà en què em baso per fer aquestes afirmacions. En un any i mig d’experiència en un petit negoci. Això és el que m’ha costat trobar algú amb cara i ulls (creuo els dits. I l’he hagut d’anar a buscar a fora!).
Hem creat una societat de dropos, aprofitats i mantinguts. L’Administració, àlies “la Padrina”, va pagant perquè no li portin problemes i no hagi de preguntar massa. Els empresaris, farts d’arreplegar sempre la mateixa “m.r.d”, callem i sembla que ja ens estigui bé tot dient: Això és el que hi ha!
Ja n’hi ha prou! Senyors polítics i creadors de lleis absurdes: deixeu-nos llogar a qui ens doni la gana i controleu-lo de la manera que vulgueu, però volem portar el negoci nosaltres i no dependre de quatre desgraciats! No em vull veure obligat a llogar algú pel fet de ser o viure al país si és un dropo.
Estic fart de gent que no vol treballar, de gent que menja en menjadors públics sense cap necessitat econòmica, de gent “d’alta gamma” que va a comprar roba de marca a preu barat a organitzacions caritatives. Estic fart de dropos, penques i vividors.
Ara que...
Ben mirat, pot ser que deixi de pagar a tothom, em declari en fallida, que em portin al batlle. Com que no podré pagar podré demanar ajuts socials mentre no trobo feina perquè ja sóc massa vell per entrar al mercat laboral i, si em surt alguna cosa, duraré quatre dies perquè m’agafarà una depressió de cavall perquè no estic acostumat a fer qualsevol feina. 
Aniré a un menjador social i a buscar roba de qualitat a Càritas perquè hauré perdut tota la vergonya. I anar fent i anar passant que són quatre dies. Sí, millor així! Mentre vagi pagant “la 
Padrina”...

Comentaris: 2

Comentaris

Xavier, com sempre sense pèls a la llengua!

L'avantatge al sector privat és que pots acomiadar als dropos, degudament indemnitzats, és clar!

Però... i a l'administració? quants dropos hi tenim vivint "confortablement" de la padrina?

Caldria fer avaluacions per objectius assolits i qui no donés el "callo" cap a casa!

imatge de danny85

Xavier tens tota la raó i per fi una opinió realista sobre les prestacions per desocupacio involuntaria ,
Mentres els dropos tenen ajudes , les persones que realment les necesiten ajudes i urgents son directament desateses pels serveis socials y moltes de les solicituds rebujades .

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic