Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LRiba

Landry Riba

Secretari d'Estat d'Afers Europeus

 

 

‘Earth Overshoot Day’




La traducció més propera al concepte Earth Overshoot Day és Dia del deute ecològic. Es correspon anualment a una data en el calendari en què la humanitat ha esgotat els recursos que els ecosistemes poden produir durant tot un any. Aquest dia ens indica que fins a finals d’any viurem a compte dels recursos de l’any següent.
Enguany aquest dia va ser l’1 d’agost. L’any passat va ser el 3 d’agost. L’any 2009 va ser el 25 de setembre. La tendència és alarmant! Cada any esgotem abans els recursos que els nostres ecosistemes ens procuren. Fixeu-vos que en pocs anys podríem estar gastant els recursos en la meitat del temps que els ecosistemes necessiten per produir-los!
Els càlculs d’aquest 2018 indiquen que, a nivell mundial,  ens caldrien 1,7 planetes Terra per cobrir les nostres necessitats. Aquesta és una xifra global, ja que, per exemple, si tots els humans visquéssim al ritme de consum de França ens en caldrien 2,9! 
Es pot frenar o inclús revertir aquesta tendència infernal? Hi ha formes de fer-ho. Almenys, d’intentar-ho. Nosaltres utilitzem els recursos naturals de forma gratuïta. Els ecosistemes els produeixen i nosaltres ens en servim sense aportar gran cosa a canvi. Si hi penseu veureu que la llista de serveis que gaudim de franc és molt llarga: producció de fusta, de fibres naturals, de fruits silvestres, de caça, de pesca, d’aigua potable, de paisatges que proposem als nostres turistes, de zones d’esbarjo o d’esport, d’àrees d’ús cultural, etc. Alguns diran que ja paguem per tot això... Però paguem per la seva extracció, transport, transformació i comercialització. No paguem per la producció.
Una de les maneres de considerar el valor real d’aquests recursos en la nostra vida és introduir el seu valor dins dels pressupostos dels estats. De la mateixa manera que una empresa privada introdueix en el seu balanç anual el valor del seu patrimoni intangible! De forma immediata es preveu que es creïn mecanismes per conservar aquest patrimoni.
Però com es calcula el valor econòmic d’aquests recursos? Hi ha diferents mecanismes. Imagineu que per alguna raó es malmet un ecosistema que ens procura recursos vitals. Quant costaria a l’Estat restaurar-lo? Aquest cost és el seu valor. Quant estaríeu disposats a pagar per accedir a algun parc natural un diumenge? La suma d’aquests pagaments multiplicat pel nombre de visitants durant tot l’any és el seu valor. Seria esperançador veure aparèixer aquests conceptes en el pressupost del nostre petit racó de món... I potser inspiraríem algun altre racó de món!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte