Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

Ecosistema emprenedor




En una època marcada per la transformació digital i l’eclosió de nous models de negoci, molts emprenedors han trobat oportunitats per crear la seva pròpia empresa. Els últims anys s’ha propagat en àmbits professionals i entre els mitjans de comunicació especialitzats el terme ecosistema emprenedor, un concepte que planteja la construcció d’un entorn que faciliti el sorgiment i viabilitat de nous negocis. Les plataformes de suport són variades i van des dels habituals fons de finançament FFF (friends, family i fools) passant per inversionistes i incubadores de projectes fins a les àrees administratives implicades, que juguen un paper determinant per a la prosperitat d’aquestes iniciatives de petit format.
Precisament, dies enrere compartia un cafè amb un empresari no resident i va sorgir el tema del paper diametralment oposat que juguen les grans empreses envers els autònoms i les microempreses en temps de crisis. Mentre que ell, des de la perspectiva del seu propi àmbit geogràfic, defensava la necessitat d’ajudar amb incentius fiscals aquelles empreses que creen grans bosses de treball, jo assenyalava una clara contradicció: aquestes grans estructures quan veuen perillar la viabilitat del negoci, la primera mesura que acostumen a prendre és la de reduir la plantilla.
I si no hi ha treball, no hi ha consum i el comerç se’n ressent. I les barres de pa que compra un gran empresari són les mateixes que qualsevol autònom o emprenedor individual. Però sense compradors, l’economia s’estancarà. Si d’alguna cosa pot servir aquest punt de vista simplificat de la realitat és per reflexionar sobre un concepte vinculat al d’ecosistema emprenedor, i és el de la xarxa de seguretat que el teixit empresarial del país necessita en cas de crisi econòmica. Siguem clars, encara no ens hem recuperat del tot de la davallada del 2008 i no estem preparats per entrar en un altre cicle de recessió.
Si la nostra economia local és capaç de sostenir els autònoms i les microempreses, que en definitiva fan la mateixa despesa al nostre sistema, ¿no hauríem d’afavorir la productivitat dels autònoms i microempreses?
La realitat és que el lloc on l’empresa executa les seves activitats té més importància del que no és evident. L’ecosistema emprenedor consisteix a crear l’entorn apropiat perquè les empreses es puguin desenvolupar dins del seu hàbitat.
Un amic m’explicava que al Japó, quan es vol construir un parc, primer es planta la gespa dins la zona reservada per a l’equipament, es deixa créixer i es permet als ciutadans circular-hi lliurement, s’estudien els moviments i llavors es planifica el disseny del parc. El meu amic es va sorprendre quan li vaig explicar que aquí les coses es feien de manera inversa. Bàsicament per mitjà d’una convocatòria per a un concurs internacional per atreure els millors projectes que poguessin competir amb els parcs més cèlebres del món. La crida atrauria l’atenció de quatre il·luminats de fora, deixant sense opcions de competir les iniciatives i idees locals.
L’emprenedoria a Andorra es va consolidant com una forma diferent i alternativa a les empreses tradicionals. És un revulsiu i un motor d’activitat que no es pot deixar de banda donant prioritat a les grans empreses o al glamur forà. Endegar i tirar endavant un projecte es transforma massa sovint en una tasca àrdua, ingrata i desmotivadora que distreu l’emprenedor de la seva veritable funció, que és la consolidació de la seva idea.
Abans de construir un hipotètic parc, comencem per crear un ecosistema amb una xarxa de seguretat per als nostres autònoms i microempreses. Amb un marc per afavorir l’emprenedoria, unes lleis valentes i simples que serveixin per adobar el camp de la innovació. Lleis que no quedin a mitges o retallades pels lobbies de tota mena que patim al país. No dic que sigui fàcil, però sí que requereix voluntat i fermesa per assolir la transformació ineludible de la nostra economia i l’equitativa circulació d’oportunitats.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte