El cafè
Durant molt temps he parlat de les coses bones per tenir millor salut, però avui vull parlar d’allò que no és bo: el cafè. L’ús del cafè és molt generalitzat. Als Estats Units nou de cada deu persones són addictes al cafè, un producte que conté cafeïna, droga psicotròpica que estimula la ment i modifica el comportament psíquic. El diccionari ens diu que la cafeïna és un alcaloide, un estimulant del sistema nerviós, que es troba al cafè, el te, la cola, el cacau, etc. L’alcaloide és una substància orgànica molt verinosa.
Les begudes amb cafeïna poden causar irritació a l’estómac, l’estimulen i li fan excretar excés d’àcid. Això produeix úlceres i altres problemes. S’ha descobert que la cafeïna destorba l’absorció del calci i del ferro. Això és un factor a tenir en compte en vista del perill d’osteoporosi.
La cafeïna augmenta el nivell de sucre a la sang, irrita els ronyons i provoca excés d’orina. També s’ha demostrat que precipita els atacs asmàtics i provoca al·lèrgies. El te, el cafè i el tabac són estimulants i porten verins. No solament són innecessaris, sinó perjudicials. El cafè és excitant. Molts diuen: “No sóc res fins que prenc una tassa de cafè.” Van començar prenent una tassa al dia, després tres i ara en prenen cinc, perquè el cafè és una substància que causa addicció, com tota droga.
Tots els productes irritants dels nervis esgoten les forces vitals, perjudiquen els nervis i produeixen impaciència i inestabilitat. En alguns casos és tan difícil deixar l’hàbit del cafè com deixar les begudes alcohòliques. Els que recorren al cafè com un estímul per al treball sentiran els mals efectes amb nervis alterats i esgotament general.
Per l’ús d’estimulants com el cafè tot l’organisme pateix, no solament mentalment i físicament, sinó també moralment. El primer efecte del cafè és agradable. S’exciten els nervis de l’estómac i aquesta excitació es transmet al cervell, que a la vegada accelera l’activitat del cor i dóna a l’organisme certa energia passatgera. La força sembla haver augmentat, de manera que molts interpreten que el cafè els fa bé, però és un error; amb el temps els portarà problemes de salut.
El cafè no nodreix l’organisme. El seu efecte es produeix abans de la digestió i l’assimilació, i allò que sembla força no és res més que excitació nerviosa. Passada l’acció estimulant, la força artificial desapareix i deixa la persona en un estat de desànim i manca de força.
La salut no millora en cap sentit per l’ús de les coses que estimulen per un temps. Després causen una reacció negativa i deixen l’organisme més deprimit que abans. Aquesta beguda no té cap aliment en si. Solament és un estimulant verinós, que no solament roba la vitalitat sinó que produeix deixament i depressió, a part d’enverinar la sang.
Als qui els agrada el cafè i no poden deixar-lo els proposo que facin a casa seva el cafè de cereals. Aquest és bo, és suau, és un bon aliment, és molt aromàtic, no intoxica i quan t’hi acostumes és més agradable que qualsevol altre cafè. La fórmula és la següent: compreu cinc cereals integrals i biològics a la casa de règim (blat, ordi, civada, sègol i arròs integral), tots en gra. En podeu comprar
250 grams de cada, barregeu-los tots i poseu-los en una llauna al forn, i durant dues hores torreu-los i remeneu-los amb una cullera de fusta, fins que es torrin bé, sense que es cremin. No cal moldre-ho. En un litre d’aigua poseu-hi tres o quatre cullerades de gra i feu-lo bullir durant 15 minuts. Així s’extreuen totes les vitamines, els minerals i les propietats alimentàries dels cereals. Es pot prendre amb una mica de mel i és deliciós. Això és més bo que tot el que es ven.