Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de andresluengo

Andrés Luengo

Periodista

 

 

El castellà, a l'hora del pati
La meva dilecta amiga V. és un producte acabadíssim de l’entelèquia aquesta que ara hem de dir escola catalana. És a dir, essencialment monolingüe excepte a l’hora del pati, segons les últimes notícies. Amb una punta de vanitat, sosté que ella s’expressa més fluïdament en anglès que en castellà, cosa en absolut extraordinària perquè el seu castellà és estrictament rudimentari. No és un cas excepcional. Segur que recorden els esforços sempre fracassats que feia la pobra Marta Rovira per construir una frase coherent quan l’entrevistaven en un mitjà espanyol. Pensava en tot això arran de l’informe elaborat pels espies lingüístics de Plataforma per la Llengua, el xiringuito aquell. Al contrari del que creuen els meus amics indepes, a casa ens semblen altament pedagògiques, iniciatives com aquesta. Que el castellà sigui la llengua majoritària al pati en 35 de les 50 escoles i instituts catalans espiats, i que siguin en castellà el 76% de les converses fora de classe, són dades tan demolidores que els bons demòcrates –i ja saben que tots els indepes ho són, per definició– haurien de demanar avui mateix el replantejament del model lingüístic de l’escola catalana i postular-ne un altre on es respectés la llengua que parlen els alumnes quan exerceixen el dret a decidir (en quina llengua parlen). Vist que en van fer prou amb el 49% dels vots per proclamar la republiqueta que no existeix, idiota, aquest estratosfèric 76% els hauria de semblar una majoria aclaparadora, incontestable. Em temo que la conclusió que en trauran serà exactament la contrària. Però consti que parlo de la pobra, bruta, trista i dissortada pàtria catalana. Com sap tothom que té un nen en edat escolar, el panorama lingüístic al nostre país no hi té afortunadament res a veure.

Comentaris: 3

Comentaris

Com andorrana em costa d'entendre que vostè escrigui això en un medi andorrà. I si vostè és andorrà, encara em costa més!

M'agradaria saber quants idiomes parles tu, encara que sigui "de forma rudimentaria". Jo sis, i m'agradaría que fossin molts mes. M'encantaría tenir el mateix nivell d'alemany, rus o mandarí que el que té la Marta Rovira de castellà. La teva condició de colon catalanòfob desubicat -a Andorra no hi tens res a pelar- et fa escriure bestieses com cases de pagès, sense ni adonar-te que excretes animalades. Només un colon malalt d'odi pot dir que recaptar dades és "espiar". Només un catalanòfob alterat pot arribar a proposar canviar la llengua del teu país per la d'un altre que no és el teu. Només un cretí pot ignorar els esforços que fa Irlanda, per exemple, per no veure com desapareix el gaèlic. I només un miserable pot ignorar que hi han batalles que s'han de lliurar, fins i tot sabent que les perdràs. Així que imagina't què no es farà per seguir guanyant la batalla per la bona salut i la plena recuperació de la nostra llengua oficial.

És molt normal que el català sigui la llengua més parlada als patis de les escoles catalanes igual com passa amb les andorranes. És un reflex de la societat: tendim a canviar automàticament d'idioma quan ens parlen en castellà. Quan estem amb un grup d'amics, només que n'hi hagi un que parli en castellà, la conversa és en aquest idioma. I no per això hem de canviar el sistema de l'escola catalana o de l'andorrana.
Però m'encanta el teu esperit de provocació, Andrés. Només em sobra "l'idiota".

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic