Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

El Consell General no pot ser una catifa
Per fi s’ha acabat la legislatura 2015-2019. La legislatura dels majors disbarats de la història moderna, fruit d’un Consell General que ha esdevingut, simplement, una catifa per ocultar amb impunitat els disbarats de Govern. Un Consell General que ha esdevingut un espectacle soporífer que cap ciutadà segueix en directe i on els consellers sols s’escolten, i s’agraden, a ells mateixos.

És l’hora de les solucions perquè el Consell General, il·lustre successor d’aquell honorable Consell de la Terra de sis segles d’història, no protagonitzi mai més una legislatura de la catifa com aquesta. Agafem com a exemple el ridícul que ha fet el Consell General amb la Comissió Especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera (comissió BPA).

El 3 de juny del 2015, Josep Pintat, Jordi Gallardo, Ladislau Baró i Miquel Aleix van proposar la creació d’aquesta comissió, tenint com a objectiu primer el seguiment de la situació de BPA.

Tres anys i mig més tard, el 15 de febrer del 2019, el Consell ha aprovat per majoria les conclusions d’aquesta comissió presidida pel tàndem lauredià Pintat-Baró. Unes conclusions que es resumeixen a donar més mitjans per a l’AFA; acostar-se als organismes de supervisió europeus; apostar per l’entrada al FMI; i establir acords de submissió amb algun banc central de la zona euro.

En resum, fer volar coloms i fer propostes genèriques de més despesa, més burocràcia i més cessió de sobirania, però ni una paraula sobre allò que realment ha passat a BPA. Ni una paraula sobre com donar seguretat jurídica al sistema bancari i als seus clients per evitar un nou espoli de centenars de milions com el que s’ha fet amb BPA.

La comissió BPA, i especialment la seva laurediana presidència formada pel tàndem Baró- Pintat, és perfectament coneixedora que el 19 de juliol del 2016, l’advocat americà Eric L. Lewis va demanar a la FinCEN les comunicacions existents entre la FinCEN i els governs d’Andorra i d’Espanya. Una sol·licitud presentada en virtud de la legislació sobre llibertat d’informació (Freedom Of Information Act-FOIA) dels EUA que obliga l’Administració a donar tota informació al seu poder a qualsevol ciutadà interessat, excepte amb relació a informacions que afectin la seguretat nacional.

Baró i Pintat saben perfectament que l’advocat Lewis demanava específicament les correspondències entre la FinCEN i les persones andorranes: Alfons Alberca, Carles Fiñana i Maria Cosan.

Baró, Pintat i la resta de la comissió BPA també saben perfectament que la FinCEN va reconèixer inicialment l’existència de 104 documents amb un total de 347 pàgines de comunicacions. I han de saber que posteriorment la FinCEN va reconèixer l’existència de 986 documents addicionals i que a finals del 2018 la FinCEN ha reconegut un total de 1.345 documents addicionals.

El Consell General té poder per reclamar al Govern els documents intercanviats entre autoritats andorranes i la FinCEN. Tenim tot el dret a preguntar-nos per quin incomprensible motiu, la comissió BPA no ha fet tot allò que podia fer, per aconseguir aquella part dels 104 documents inicials i dels 1.345 documents posteriors intercanviats entre les autoritats andorranes i la FinCEN. Vostè mateix jutgi. I, si li sembla bé, pregunti’s també què hi pot haver darrere dels incomprensibles equilibris entre Josep Pintat i DA i, de passada, pregunti’s per què a Andorra tenim dos partits liberals i dos partits socialistes.

Com que és l’hora de les solucions per retornar el poder a la ciutadania i al Consell General, nosaltres acabarem amb la situació actual que Andorra és un dels pocs països d’Europa sense llei de llibertat d’informació. Andorra Sobirana entrarem un modern projecte de llei de llibertat d’informació i atorgarem al Consell General una àgil bateria de mesures per obtenir ràpidament qualsevol documentació o informació en mans de Govern. Solucions imprescindibles per exercir realment la funció constitucional del Consell General de control sobre Govern i el dret d’informació de la ciutadania.

Andorra Sobirana és garantia de solucions perquè mai més patim una legislatura catifa.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic