Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Silvia Riva

Sílvia Riva

Consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata

 

 

El consens per preservar el patrimoni




Apostem per la protecció del patrimoni cultural, però no a qualsevol preu ni contrarellotge. El patrimoni cultural constitueix un dels testimonis principals de la història, la identitat i la creativitat d’un país. És un deure essencial de la societat i dels poders públics preservar aquesta riquesa col·lectiva i transmetre-la en les millors condicions a les generacions futures. 
Tal com disposa l’article 34 de la Constitució, l’Estat ha de garantir la conservació, la promoció i la difusió del patrimoni històric, cultural i artístic. El patrimoni immaterial representa una font insubstituïble d’inspiració i d’identitat d’un poble, i forma part del conjunt de referències culturals. El patrimoni cultural és un concepte en evolució constant, que s’amplia i s’aprofundeix d’acord amb els canvis històrics i socials de cada moment. Amb tots aquests principis i preceptes estan plenament compromesos el Govern i la resta d’institucions.
És per aquest motiu, i sobre la base d’aquesta importància, que Andorra ja fa anys que està dotada d’una legislació que permet conservar i potenciar les diverses i múltiples expressions de patrimoni que hi ha repartides arreu del país. 
Quan vaig tenir l’honor d’encapçalar el ministeri em vaig comprometre a analitzar de manera profunda i consensuada la legislació actual en matèria de conservació del patrimoni. I així ho hem fet, amb la reflexió ja engegada en el si del Consell Assessor del Patrimoni Cultural (CAP) i també amb els tècnics del Ministeri, i així ho seguim fent. Després de set anys de l’última modificació, queda palès que ni el text del 2003 ni el del 2014 han contribuït a la consecució d’objectius tals com la delimitació dels entorns de protecció dels béns immobles d’interès cultural. 
Per aquesta raó, el Govern i el ministeri tenim el convenciment que cal modificar la legislació actual, però en cap cas no considerem que s’hagi de retrotraure tot el procés al text del 2003, tal com hi aboca la proposició de modificació de la Llei que va presentar el Grup Parlamentari Socialdemòcrata. A més, la proposta no ha recollit les aportacions de cap dels agents implicats i necessaris en aquest debat. 
Perquè els canvis implementats en la Llei del patrimoni cultural siguin substancials i de llarg recorregut, cal que es tirin endavant amb un ampli consens de totes les parts implicades, des dels comuns fins als experts. I també sabem que aquest treball ha de tenir un calendari perfectament definit perquè la feina surti amb la màxima celeritat possible. El projecte del Llibre blanc de la cultura és un bon exemple de la gestió política que volem dur a terme des del ministeri: treball constant i analític amb els sectors implicats, compliment del calendari i transparència i vinculació de la ciutadania en la presa de decisions. Tenim clar que hem de passar de fer política de despatx per obrir-la a tothom. 
Per aquest motiu, el Govern ha impulsat un grup de treball integrat pel ministeri de Cultura i altres ministeris, membres del Consell Assessor del Patrimoni (CAP), els set comuns, el Bisbat i l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes, per abordar de forma reflexionada i consensuada la reforma de la Llei. El compromís del Govern és seguir treballant en aquesta línia per generar un nou text que integri, a més dels canvis que ara són necessaris, aspectes nous recollits en l’àmbit multilateral, com ara l’aparició de noves categories de protecció. Sense perdre de vista que la nova legislació andorrana ha de seguir la línia europea de cara a un futur Acord d’associació.  
Estem segurs que de tot aquest treball en podrà sorgir un nou text de llei de mirada més àmplia que permeti encabir les mancances que s’han identificat i aconsegueixi així avenços significatius en la gestió i en la protecció del patrimoni cultural, que necessita crear amplis consensos i treballar amb els equips i els actors implicats.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Preu i contrarellotge? Però si en 10 anys de govern de DA no heu fet res pel patrimoni. Bé, sí, la llei que el desprotegia.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte