Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Revert

Pere Revert

Enginyer d'àudio, dissenyador sonor i productor musical

 

 

El conte d’Europa i la Caputxeta
Al llop només li cal agafar a la innocent caputxeta una sola vegada…
Andorra és un país de llegendes, històries que no han d’ésser reals, però sí boniques. Som un país que ha sabut viure a mig camí entre la llegenda i la realitat, escollint durant segles les oportunitats per obrir-nos al món, mai amb precipitació.
Quan vivim dins la ingenuïtat, els contes i les llegendes són necessàries per acontentar-nos i despertar fabulacions. Però quan apareix la plena capacitat per qüestionar, contrastant les històries boniques amb la preocupació de les conseqüències d’entrar al bosc del llop, es desmunten les llegendes i l’engany no passa. 
L’encaix amb Europa és un conte explicat a una població encaputxada. Una societat que es troba preocupada d’altres prioritats per tirar endavant, per arribar a fi de mes, per emplenar la nevera, per no tenir privacions, sense tenir els elements per avaluar la brutal magnitud perversa del que implica entrar a Europa sota un acord d’associació per accedir al mercat únic.
Un acord d’associació és el camí més traumàtic d’aconseguir aquest encaix amb la UE. Un error d’encaix que:
–Tal com reconeix la pròpia EU, incrementarà el deute públic per fer front al cost de digerir milers de directives i reglaments, que pagarem entre tots, juntament amb un augment de la despesa corrent perquè la UE també ens avisa que haurem d’enviar funcionaris a Brussel·les per gestionar la represa dinàmica, any rere any.
–Tal com ens avisa la UE, és condició sine qua non respectar totes les regles de joc del mercat únic, preservant la integritat i homogeneïtat del mercat interior i de les 4 llibertats (béns, serveis, capitals i persones) de forma indissociable.
–Implica l’acceptació d’un tipus mínim d’IVA del 15%, que incrementarà el cost de la vida, restant poder adquisitiu a tots, fent baixar el consum intern,  i restant competitivitat a les nostres empreses, que hauran de competir al bosc del llop.
–Ens obligarà a obrir les nostres fronteres i que la CASS hagi de fer front a forts compromisos financers, obligant a incrementar les nostres contribucions i la de les empreses, i posant en perill les prestacions de jubilació que tots mereixem.
–Aquesta obertura de fronteres també agreujarà conflictes socials, provocant una degradació de la seguretat ciutadana, i una onada de mà d’obra que farà baixar sous, dinamitant el nostre dèbil model econòmic i la convivència social.
Tot això ens ho està advertint la pròpia UE durant les intervencions del comissari representant de la presidència a la sessió plenària del 12 de març passat, corroborat per escrit al report d’aquella sessió. L’encaix amb Europa obre nous i excitants reptes per a Andorra, però l’excitació no s’ha de transformar en temeritat, si no, te la fots. Tu i tots. Posem el fre si us plau.
Però el que és realment perillós dins aquesta temeritat, és el fet que ja hi ha marcada data per signar un acord marc (framework agreement) que ens lligarà de mans i obligarà que futures negociacions no surtin d’aquest acord marc, fent-nos esclaus permanents de totes les perversitats anteriorment mencionades. No hi haurà marxa enrere. Ja no podrem sortir del bosc del llop. Rebrem queixalades a tort i a dret per haver-nos cregut la llegenda. Aquest acord marc el signarà el futur Govern just després de les eleccions, sempre que aquest es trobi liderat per qualsevol de les sis candidatures que defensen entregar-nos al llop. De tu depèn no entrar al bosc del llop. El teu vot compta.
Entrar a Europa sota un acord d’associació no és gratuït. Obre els ulls si us plau.
No permetis que el bon fer dels andorrans durant segles trontolli per un encaix amb Europa precipitat. Aprofitem l’oportunitat d’un model d’encaix modern. Esperem a la solució que aportarà el Brexit i posem-nos a remolc d’un tractat de lliure comerç que definirà la futura relació amb Brussel·les.
El futur d’Andorra serà brillant, amb un encaix amb Europa fora del bosc del llop. No et deixis encaputxar amb llegendes boniques fora de la realitat.
Ara la caputxeta ets tu. Si us plau, que no et contin contes.

Comentaris: 2

Comentaris

La negociació de DA amb la UE fa por. No ho podem acceptar!

Per fi algu que explica de forma més planera el que implica per tots nosaltres el famós acord d'associació amb Europa. Si hem de patir de valent el nostre Govern l'hauria d'aturar, el que preocupa és això de l'acord marc que diuen que es signarà aviat. Valga'm deu, jo no vull tot això, a mi ja m'està bé quedar-me com estem. Estic preocupat cap a on ens porten amb això d'Europa...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic