Les monedes digitals bancàries o CBDC (Central Banc Digital Currencies) són monedes digitals emeses pels bancs centrals i impulsades pels governs com a resposta a l’auge de les criptomonedes. A diferència d’aquestes últimes, que són descentralitzades i permeten transaccions sense intermediaris, les monedes digital bancàries estan completament controlades pels governs i les entitats bancàries.
El diner sempre ha evolucionat. Inicialment, les transaccions es feien per intercanvi directe (trueque), fins que es va començar a usar la moneda física. Al principi, aquesta estava recolzada pel patró or, que garantia el seu valor en relació amb les reserves d’or. No obstant això, després de la Gran Depressió de 1929, es va abandonar aquest patró i es va adoptar el patró fiduciari, basat únicament en la confiança en el banc emissor.
Amb la digitalització, van aparèixer les criptomonedes, de les quals Bitcoin és la primera gran referència. Aquestes monedes digitals busquen eliminar la dependència dels bancs, oferint transaccions transparents, segures i amb costos mínims mitjançant la tecnologia blockchain, un registre digital descentralitzat i inalterable.
Els governs han reaccionat a l’expansió de les criptomonedes impulsant les monedes digitals bancàries CBDC. Tot i que es presenten com una opció segura i regulada, tenen un gran inconvenient: són totalment centralitzades. Això vol dir que els bancs centrals poden monitorar, limitar o fins i tot bloquejar qualsevol transacció, eliminant l’anonimat i restringint la llibertat financera dels ciutadans.
Aquesta situació planteja una qüestió fonamental: control versus llibertat. Si bé les CBDC podrien facilitar la lluita contra el frau i el blanqueig de diners, també podrien esdevenir una eina de control massiu sobre els usuaris. Per aquest motiu, moltes persones segueixen confiant en les criptomonedes com a alternativa per mantenir la seva independència econòmica.
En conclusió, el debat entre centralització i descentralització marcarà el futur financer. L’adopció de les criptomonedes continua creixent, i la societat haurà de decidir si aposta per un sistema financer independent o per un model completament supervisat pels governs.