Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

El Govern ha provocat la crisi de l’allotjament
El Govern ha destruït la capacitat adquisitiva de la majoria de persones d’Andorra fomentant l’augment del lloguer alhora que l’economia no pot pagar sous més alts. La claca de DA que ocupa els micròfons dels mitjans de comunicació públics i afins intoxiquen amb el missatge que l’apujada dels lloguers és deguda a la bonança econòmica creada per DA. Tots els indicadors apunten que a Andorra sols funcionen en aquests moments les farmàcies, les perfumeries, la construcció, una part dels hotels i l’esquí. La resta no funciona i la perspectiva a curt termini és a pitjor.

Per tant la bonança econòmica no explica el creixement dels lloguers. Aleshores què ha provocat la brutal apujada que estem veient darrerament en el preu dels nous contractes de lloguer?

En termes generals, la culpa és d’un mal Govern combinat amb els interessos personals de massa consellers generals. En concret, els lloguers s’han apujat per dos grups de factors:

-Primer. L’obertura econòmica combinada amb el descontrol dels allotjaments turístics. Una combinació que ha permès a grans immobiliàries i als bancs posar grans paquets d’apartaments en explotació com a allotjaments turístics i demostrar una rendibilitat potencial a clients financers estrangers que busquen un rendiment. Clients estrangers que amb l’obertura econòmica han adquirit aquests paquets d’immobles explotables com a allotjaments turístics o han fet contractes de lloguer de tot el paquet d’immobles per sub-arrendar com a allotjament turístic.

-Segon. L’intercanvi automàtic de dades combinat amb el descontrol dels allotjaments turístics. Persones d’Espanya, de França o d’altres països OCDE que tenien un o dos pisos a Andorra sense declarar i que s’han vist atrapats per un intercanvi d’informació a traïció, no poden vendre sense patir intercanvi automàtic i no se la volen jugar amb arrendaments a llarg termini que els puguin portar problemes davant de la justícia per impagaments o altres. Aleshores el que fan és fer allotjament turístic per Airbnb o altres plataformes de la forma més opaca possible.

És a dir, que la combinació del traïdor intercanvi d’informació automàtic, juntament amb una absurda obertura econòmica que sols ha parasitat el mercat interior, combinat amb el descontrol volgut dels allotjaments turístics, ens ha portat que no surten pisos de lloguer al mercat, i els que surten tenen preus alts.

La nova llei d’allotjaments turístics i el nou reglament sols serveixen per assegurar que el Govern cobrarà els impostos d’aquestes operacions i que els pisos tindran unes qualitats mínimes. Però aquestes normes fomenten que Andorra segueixi sent un territori d’allotjaments turístics en lloc d’un país on els andorrans puguin viure amb un sou digne. Feu la prova, mireu a Airbnb l’oferta d’allotjaments turístics per a la pròxima setmana. Mes de 300 ofertes. Mireu el mateix per a Liechtenstein: 20 ofertes. Mònaco, 60 ofertes. DA ha creat una barra lliure d’allotjaments turístics per interessos personals i ha creat un greu problema social amb la col·laboració activa del seu ministre d’afers socials Xavier Espot. Els lloguers alts provoquen una pressió a l’alça dels sous a tota l’economia i si els sous no pugen, aleshores provoquen un empitjorament de la qualitat de vida dels andorrans. Evidentment, el gran beneficiat ha estat aquella part de la banca que controla DA, que ha pogut vendre o llogar paquets importants d’immobles a inversors estrangers i a grups turístics estrangers que munyien la mamella.

La solució al problema és evident, i la presentarem durant la campanya electoral.

En tot cas, avui és la posada de llarg del candidat Xavier Espot. Una persona que respecta tant la democràcia, que segueix sent ministre d’Afers Socials, d’Interior i de Justícia quan ja és candidat oficial a cap de Govern. En tot cas és un membre del Govern que ha provocat l’apujada de preus dels lloguers i dels problemes socials implícits. I tot pel benefici privat dels quatre que remenen les cireres a DA. I si és el candidat és per donar continuïtat...

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic