Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Quim Valera

Quim Valera

Historiador i divulgador del Patrimoni

 

 

El nostre talismà mil·lenari




Hi ha objectes ancestrals que han acabat esdevenint una veritable marca del seu lloc d’origen. Un exemple paradigmàtic seria el cas de l’Indalo a les terres d’Almeria, antic protector contra els mals esperits que avui ha esdevingut el símbol indiscutible d’aquelles terres. La trisquela celta en seria un altre exemple, estès des de Galícia fins a Irlanda, passant per Gal·les i l’illa de Man.

Els andorrans compartim amb la resta de pobles germans de la serralada un de molt antic i curiós, que sovint passa desapercebut. Es tracta de la rosa sexifòlia, una flor de sis pètals, generalment encerclada, que trobem per tot el Pirineu, sovint gravada en fusta a les portes o al mobiliari, si bé també n’existeixen gravats en pedra, tant en edificis civils, com a les portes de les esglésies, tal com fa anys documenta el Jordi Casamajor en els seus estudis. Aquest estudiós lauredià ens descriu aquesta rosa esquemàtica com un protector ancestral, d’aquí que sovint fos representat als accessos de les cases, bordes o corts.

El veí Parc Natural de l’Alt Pirineu que tants quilòmetres fronterers comparteix amb Andorra, va escollir aquesta rosa mitològica pirinenca com a símbol i logotip del parc, des de la seva creació l’any 2003.

Sense cap dubte, la més important que conservem a Andorra és la que hi ha a l’interior del comunidor d’Encamp, presidint-lo just a sobre d’on se celebraven els rituals d’exorcitzar tempestes. La persona que més bé coneix l’edifici és Robert Lizarte, tant en l’aspecte arquitectònic (no oblidem que és un edifici del segle XVI, únic comunidor de les valls que ens ha arribat íntegre fins avui), com per la seva importància etnogràfica. Cal ressaltar que la presència de la rosa sexifòlia en un espai de culte a priori catòlic, ja dona fe de l’aiguabarreig dels cultes ancestrals amb el cristianisme, i de retruc, ens mostra la importància que els nostres avantpassats donaven a aquest antic símbol.

Durant molts anys he tingut la cabòria d’esbrinar quin era el significat real d’aquesta rosa que ens uneix a tots els pirinencs, i després de donar-li molts tombs, he arribat a la conclusió que es podria tractar d’una representació esquemàtica de la carlina, flor que en moltes cases, pallers i bordes, es clavava a les portes, precisament com a protectora dels immobles i dels seus inquilins, siguin persones o animals. Encara avui en podem trobar alguna fent aquesta funció, en diferents indrets del Pirineu.

Tant a Andorra com a les comarques veïnes, que tenien un substrat preromà protobasc, no s’han conservat els relats mitològics d’aquells temps. Però tenim una eina impagable, beure de les fonts tradicionals bascoaragoneses, pobles amb qui compartim arrels comunes, tal com defensava el desaparegut Martí Salvans.

Aquests relats mitològics, creien que Amalur, la mare Terra, havia regalat el sol i la lluna a la humanitat. Però els homes, inquiets pels perills de la nit, van suplicar-li un protector nocturn. La deessa va accedir regalant-los Eguzkilori, la flor del sol, la nostra carlina, perquè la pengessin a les entrades de les seves cases i corts, a fi de protegir-los de les forces del mal, més actives a la nit. Altres versions diuen que la que va fer el present va ser Mari, que de fet és una complicada teofania d’Amalur. Fos una o l’altra divinitat, les llegendes coincideixen en la funció protectora d’aquesta flor del sol, que nosaltres coneixem com a carlina.

La rosa sexifòlia seria doncs una representació esquemàtica, segons la meva hipòtesi, de la carlina, coneguda com la flor del sol en l’antiga mitologia pirinenca. Ambdues han estat representades en moltes llars del nostre territori des de fa segles, i encara podem trobar-ne alguna clavada o gravada a les portes dels nostres pobles.  
Un talismà ancestral a reivindicar des de casa, del qual avui he intentat revelar el seu origen. 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

!Molt interessant! I moltes gràcies sr. Quim!

Interessant explicació de la rosa Sexifolia els mes grans en som mes coneixedors de aquets simbols gracies Alba

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte