Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

El nou model social centrat en la persona




El model social i d’atenció a les persones i a les famílies que fins ara coneixíem ha canviat completament. Amb els principis de dignitat i autonomia com a eixos vertebradors, conjuntament amb el d’empoderament i el d’acompanyament, l’atenció social passa per incorporar al centre de l’activitat assistencial la persona en tots els serveis que ofereix l’Administració pública i les institucions socioeducatives. Aquella on les seves capacitats són més importants que els dèficits i respectant, èticament, els seus drets com a ciutadans i ciutadanes del Principat.

Incorporar la persona al centre de l’atenció suposa modificar tots els vells conceptes, prejudicis i estigmes d’atenció psicosocial i educativa fins ara existents; especialment aquells on el professional és l’únic amb capacitat de decisió sobre una altra persona. Mostra d’això l’hem vist en el canvi de model educatiu, on el mestre o el professor deixa de ser el centre d’aprenentatge i l’única font de coneixement i és l’alumne el focus d’atenció educativa. Però el que principalment incorpora són els canvis en el poder de decisió de la pròpia persona. Aquest nou model social acompanya, guia, promou, assessora i afavoreix les circumstàncies perquè es pugui realitzar, en la mesura que sigui possible, la decisió que la persona pren sobre si mateix/a.

Una de les línies de treball del model centrat en la persona és el laboral i professional. Entorn a la decisió de la persona han de girar els serveis d’atenció professionals, que han de servir per a marcar les línies de treball. I aquí entra la responsabilitat de l’Estat.Per una banda, la xarxa d’empreses inclusives impulsada pel ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha estat clau, de la mateixa manera que ho ha estat el compromís per part de les empreses que hi formen part. Aquest fet ha estat necessari per donar sentit a la resposta social de l’Estat en la protecció de les persones amb vulnerabilitat social. A més de fer realitat els objectius de moltes que fins ara estaven en condicions discriminatòries i/o en risc per la falta de sensibilització en la contractació, per suposat. Per altra, el projecte de llei d’ocupació ha de satisfer unes necessitats socials i modernitzar l’atenció focalitzant-se amb les persones amb més vulnerabilitat. Solucionant, a nivell tècnic i estratègic, aquelles circumstàncies socioeconòmiques que s’ajustin a la realitat de totes les persones.

Aquest model centrat en la persona cada cop agafa més força a diferents sectors socials del Principat. En l’àmbit de la diversitat funcional, l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell va fer balanç del seu primer any d’implementació ara fa uns dies valorant, positivament, aquest nou sistema on els professionals han de ser, en tot moment, acompanyants en l’assoliment dels objectius de vida de les persones per a fer-la més plena, i especialment més feliç. Però també trobem aquest sistema al món sanitari i al residencial del SAAS.

Sens dubte, la nova persona que s’encarregui del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, així com el nou cap de Govern, han de tenir el compromís de seguir treballant per continuar desenvolupant aquest model a totes les institucions d’Andorra; especialment a aquelles on la funció social i laboral és i ha de ser l’eix principal d’intervenció. També haurà de continuar desplegant el concepte d’inclusió i fer-lo extensiu, equitativament, a totes les persones que se’n puguin beneficiar. Les bases estan treballades i el motor en marxa. Perquè tothom mereix una nova oportunitat i que no se’l discrimini per les seves capacitats o pels seus errors.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Molt interessant l´article. Estic totalment d´acord amb ell.

Això és més propaganda electoral. Ja heu tingut 8 anys per centrar l'acció en la persona i vos 4 anys. Prou de tanta hipocresia, ja és l'hora del canvi, sense vosaltres.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte