Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de ARossell

Amadeu Rossell

Secretari General de Liberals d'Andorra

 

 

El panorama... Com està el panorama!
Entrant per la porta del període estiuenc, de vacances fins i tot per a una gran part de la població, hi ha temps per pensar en aquelles coses que passen i que, a força d’anar veient-les, es poden convertir en habituals i acceptades, quan no ho són i no hem de permetre que ho siguin.

Allò que col·loquialment diem “el panorama” està remogut, inestable, confús, incert, preocupant i, més encara, perillós. Les notícies, arreu, no apunten res bo i no auguren un futur immediat gens clar ni a millor. 

Atemptats terroristes contra civils, aquí i allà. No menys greus els uns que els altres tot i que la proximitat els fa més reals. Incidents policials i contrarèpliques armades i airades. Mostres de força armamentista entre veïns i invasions de territoris en pro de la llibertat i de la recuperació de sobiranies suposadament històriques. Convivències mal enteses entre diferents cultures i religions en zones geopolítiques d’alt voltatge. Dramàtics desplaçaments de pobles sencers, titllats eufemísticament de moviments demogràfics massius, provocats per tot el que anteriorment he exposat i que omplen les fronteres del primer (?) món en espera d’una escletxa per passar...  el que és bo i el que és dolent, com s’ha pogut comprovar lamentablement, perquè ja se sap que a voltes separar el gra de la palla no és evident. Corrupteles i corrupcions de la classe política en general, i d’alguns polítics en particular, sense cap resultat d’amonestació clara i evident. Utilització de la tribuna i posicionament públics per a l’enriquiment personal, sense gaire pudor ni nocturnitat... Llarga llista la que tocaria fer. Però, com a exemple, ja sembla ser suficient amb tot això.

Amb aquest panorama, el famós panorama, algunes societats s’entesten a anar contracorrent. De fet, no són les societats les que volen circular en direcció contrària, amb risc d’accident estatal amb conseqüències estructuralment nefastes, de ben segur. Els que ho volen, i s’encaparren, tossuts i caparruts, són els polítics que governen en aquestes societats... que les mal-governen per manca d’humilitat i per manca d’atenció al que passa al seu entorn. Manca d’atenció al panorama.

I aquesta virtut, la d’estar molt atents a tot el que passa, amb l’afegit d’unes quantes més com la prudència, l’anàlisi (serena, però àgil i efectiva alhora), la claredat d’idees i de projecte, la humilitat, l’honestedat i la vergonya també, podrien fer dels que dirigeixen els països uns veritables prohoms i uns autèntics homes d’estat. I no és així... Tret d’algunes breus excepcions, no és així. La mediocritat inunda el panorama... el famós panorama.
I en termes de panorama global, d’equiparació per la part baixa i de ràtios de mediocritat governamental, el nostre país està plenament integrat i homologat dins dels estàndards mundials i, és clar, dels europeus també, per si algú creu que m’oblido d’Europa. 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic