Aquesta és la guerra de Putin. Per entendre Putin avui cal estudiar com va arribar al poder fa 23 anys i com una altra massacre civil, aquesta vegada de russos, va tenir un paper decisiu. L’esdeveniment que millor caracteritza Putin, la seva fam de poder, és el bombardeig de quatre blocs d’apartaments a les ciutats de Buinaksk, Moscou i Volgodonsk el setembre de 1999, que van matar més de 300 persones. Qui havia  saltat de la KGB a primer ministre quatre mesos abans dels atemptats? Putin. Qui es va beneficiar més dels  atemptats terroristes txetxens a Moscou? Putin. 
Les explosions van afectar Moscou els dies 9 i 13 de setembre de 1999. El 13 de setembre, el portaveu del Parlament rus, la Duma, va declarar haver rebut un informe segons el qual la ciutat de Volgodonsk acabava de ser víctima d’un aptemptat. I sí, l’atemptat va tenir lloc a Volgodonsk, però tres dies després, el 16 de setembre!
Un membre de la Duma, Yuri Shchekochikhin, va presentar dues mocions per investigar els fets, però van ser rebutjades el març de 2000. Una comissió pública independent també fracassar a causa de la negativa del govern a respondre les consultes. Dos membres clau de la Comissió Kovalev –Yushenkov i Shchekochikhin– han mort des de llavors en aparents assassinats. L’exagent de l’FSB Alexander Litvinenko, que va desertar i va culpar l’FSB dels atemptats, va ser assassinat a Londres el 2006.
Convenientment, els militants txetxens van ser trobats culpables dels atemptats van negar cap responsabilitat. La manera autoritària en què va fer front a l’anomenada “amenaça terrorista” van ser, en fi, crucials per consolidar el seu poder i van permetre que Putin fos considerat l’únic successor legítim de Ieltsin.
Veieu el patró? La desídia i les mentides que vam presenciar el setembre de 1999 van reaparèixer ahir quan Vasily Nebenzya, el representant rus a l’ONU, es va atrevir a dir al món aparentant sinceritat que “ni un sol civil va ser atacat a Butxa per les tropes russes”. Sense cap investigació. Tot i les proves satèl·lit aclaparadores que mostren Butxa plena de cossos escampats i podrint-se des que les tropes russes van entrar i establir la seva base a Butxa aprincipis de març.
Hem escoltat les mateixes excuses coixes, la “necessitat urgent de desnazificar” Ucraïna, per justificar una invasió que ha tingut com a objectiu principalment civils. Com van vendre els mitjans de Putin les atrocitats contra els civils a desnazificar? Dient que tot plegat era una escenografia malgrat les proves i testimonis que els periodistes independents han anat recopilant sobre el terreny.
Què ha fet l’ONU des que es van descobrir aquests horribles crims contra la humanitat? Poc. Com va dir Zelenski, i amb raó: “Si no hi ha alternativa  [a treure Rússia del Consell de Seguretat] la següent opció hauria de ser dissoldre’l. Si l’ONU no fa res, hauria de deixar de funcionar”. La Xina vetarà qualsevol resolució contra Rússia, de la mateixa manera s’ha abraçar la narrativa russa del que va passar a Butxa, en nom de la “neutralitat”. La neutralitat en aquesta guerra és sinònim de covardia, de voler que la guerra continuï. 
Estic orgullós de viure en un país neutral que aquesta vegada ha prees posició i no li importa estar a la llista negra de Putin. Com la resta d’Europa. Com va dir Madeleine Albright, la primera Secretària d’Estat dels EUA, “crec que tots sabem què és el mal. Tenim una idea del que és dolent i, sens dubte, matar persones innocents ho és. Estem menys segurs del que és bo. Intuïm el que és bo, i sospitem que podria ser millor, però el bé absolut és una mica més difícil de definir”. Tothom ha de prendre una posició, i si no podem arribar al bé absolut, fem-ho millor que el mínim. Alemanya ha de deixar d’importar gas i petroli rus avui mateix. La UE ha de prendre mesures sòlides contra Rússia i aturar tot el comerç, excepte el farmacèutic i l’alimentació,
Ja és hora que Europa i l’OTAN demostrin que encara són rellevants. Putin és un sàdic disposat a sacrificar el seu poble per salvaguardar el lloc en la història que sent que és seu. Qui més demanaria als seus homes que cavessin trinxeres al bosc més tòxic de Txernòbil?! Res de nou, només cal mirar la seva manera de fer des dels atemptats de Moscou del 1999. En molts aspectes, Putin és tan dolent com Stalin. Simplement no ha hagut de matar tants dels seus conciutadans per mantenir-se al poder. Fins ara.