Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

El periodisme de l’oca




“Pareu les rotatives, han robat una oca!” M’imagino que aquesta devia ser la frase que algun agut cap de redacció devia pronunciar en assabentar-se del furt ocorregut fa uns dies a Martinet. “L’oca Gertudis, segrestada”. Ben bé que la realitat supera la ficció i que el periodisme, en general, passa per hores baixes.
Si per cada furt que es produeix a Catalunya de valor similar se n’hagués de fer notícia, les rotatives no donarien l’abast. Comprenc el disgust dels propietaris, però no comparteixo que mitjans que a penes s’interessen per notícies d’importància d’àmbit local, en concret del Pirineu, es bolquin amb històries de sensacionalisme barat. Puc entendre relativament que ho facin els pirinencs, inclosos els andorrans per proximitat i per voluntat de cobrir els esdeveniments dels territoris pròxims, però no puc entendre que algú amb suposat criteri barregi informació d’interès públic i històries del tot vulgars.
I el pitjor de tot, que alguns mitjans com Rac1 o TV3 tinguin la santa barra de dir que Martinet s’ha bolcat en la cerca de l’oca, cosa que és totalment falsa: no dubto que algú s’hi hagi pogut implicar, però a molts veïns de la localitat cerdana la notícia no els ha causat ni fred ni calor. Al contrari, algun fins i tot n’està fart de sentir a parlar del tema, perquè al final la gent del país se sent tractada com una mena d’ignorants de pagès a ulls dels civilitzats mitjans de ciutat.
La notícia de l’oca és un exemple més del fantasma del mal periodisme que recorre el món contemporani. Hi ha qui pensa que els perills en el món de la informació són les notícies falses i els pseudomitjans digitals interessats només a sumar visites, però per a mi l’amenaça real és la feina mal feta d’aquells qui es volen presentar com a professionals i que, per acció o per omissió, no fan bé la seva feina. Aquells que, pensant-se que fan periodisme, únicament són capaços de reproduir notes de premsa (i encara amb errors) o de fer notícies com qui fa pa de panificadora: amb ingredients de mala qualitat, poca fermentació i producció en cadena sense fer un producte únic, ni en el fons ni en la forma.
Afortunadament encara en queden alguns de la vella escola, per edat o per vocació –tot i que són l’excepció– que pregunten sobre un llibre després de llegir-se’l, que entrevisten les persones sabent qui són i per què val la pena d’entrevistar-los, i que no depenen de likes o de retuits per seguir fent bé la seva feina. Amants del periodisme que saben que els quatre anys de carrera només són la primera pedra d’una formació basada en l’ofici i en l’interès per allò que es fa.
Però no tot és culpa del missatger. No oblidem que la precarietat és definitòria del sector, que els professionals estan mal pagats i mal reconeguts aquells que s’ho mereixen, i que sovint són víctimes de la competència deslleial i de la mala praxi empresarial dels propietaris de mitjans que utilitzen la informació com el què és: poder. La indecència i indigència moral d’alguns propietaris arriba a l’extrem de proposar a la gent de treballar gratis, quelcom que succeeix també a casa nostra, i ho dic amb coneixement de causa.
Com a lectors informats que volem ser, l’únic que ens queda és tenir criteri suficient per separar el gra de la palla. Saber que per allò que escriuen els coneixeràs, i que si realment vols un pa de qualitat, millor que busquis un forner artesà a qui comprar-li cada matí només aquell producte que creus que té la qualitat mínima per ser a la teva taula i que t’aporta allò que el teu cos (i sobretot el teu cap) necessita per alimentar-se.
I acabo amb una notícia d’interès real sobre Cerdanya: el coneixement de la història d’aquesta vall pirinenca ha fet un salt importantíssim en els darrers dies. Fins ara mai ningú havia escrit mil pàgines sobre Cerdanya, ni cap institució havia posat gairebé seixanta mil euros damunt la taula per fer realitat un projecte que ha implicat més de seixanta autors, tots especialistes en el seu camp. Si t’interessa la informació sobre el Pirineu i no sabies res d’això, canvia de mitjà. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte