Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Calvó Armengol

Sílvia calvó Armengol

Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

 

 

El que es recicla, retorna




Canvia els teus hàbits, redueix els teus residus: aquest és el lema de la Setmana europea de prevenció de residus d’enguany, que té lloc del 16 al 24 de novembre. Des de l’any 2009 Andorra se suma a aquesta celebració europea, que té la finalitat de conscienciar-nos de la importància de la participació de tothom per a una bona gestió dels residus.

A escala mundial, hem de ser conscients que els residus representen milers de milions de tones anuals, que es tracten amb més o menys impacte sobre la qualitat del medi ambient i la salut de les persones. Fa uns anys que ha sorgit un pensament anomenat economia circular que considera que per fer front a la crisi planetària del canvi climàtic i de l’esgotament de recursos els residus ja no s’han de considerar com el final de la nostra cadena de consum, sinó que els hem de reintroduir en la cadena de producció com a nous materials, com a matèries primeres.

Efectivament, les grans quantitats de residus que acaben en abocadors i els plàstics que hi ha als rius i als oceans són materials potencials que han de tornar a entrar en la cadena de producció, per transformar la nostra economia lineal de produir-utilitzar-llençar en una economia circular en què es redueixi tant l’entrada dels materials com la producció de deixalles, es tanquin els cicles o fluxos dels recursos i se solucioni en part el malbaratament excessiu dels recursos naturals disponibles.
Això implica necessàriament un canvi substancial en els dissenys, en els sistemes de producció i en la col·laboració entre sectors. A més, implica que cal anar amb molta cura en la recollida i el tractament dels residus.

Un bon exemple d’economia circular és del vidre i el seu reciclatge. A Europa, es considera que hi ha una taxa mitjana de reciclatge de més del 70%. Actualment, més de dos terços del vidre nou es produeix a partir de vidre reciclat i la indústria està capacitada per arribar fins al 90%. Cada tona de vidre reciclat evita l’extracció d’1,2 tones de matèries primeres, i el reciclatge del vidre permet reduir la contaminació de l’aire associada en un 20% i la contaminació de l’aigua en un 50%. A més, els consumidors no tenen cap problema a utilitzar els envasos de vidre, que estan molt ben considerats pel fet que el vidre és un material natural, inert i per tant saludable i higiènic, entre moltes altres qualitats.

Malauradament, el vidre és una excepció, i després de diverses dècades de campanyes informatives i d’instal·lació de milers de contenidors, els percentatges de reciclatge per al conjunt de les tipologies de residus no arriben al 50%. A Europa, les directives insten els estats a arribar al 65% de reciclatge en l’horitzó 2030.

La producció i el disseny circulars, els nous models empresarials i les noves col·laboracions entre diversos sectors impliquen avenços empresarials i industrials. Però nosaltres, com a consumidors finals i “responsables”, formem part d’aquesta cadena i també hem de fer un canvi d’hàbits, tal com promou el lema de la Setmana europea de prevenció de residus. Hem de modificar la manera com utilitzem els productes reutilitzant-los i compartint-los, actualitzant els programes, reparant els productes i finalment reciclant-los, ja que, si bé el reciclatge permet reaprofitar la matèria primera dels productes, continua consumint altres recursos com aigua i energia. 

El Govern té la voluntat de transformar el Pla nacional de residus, que es va aprovar l’any 2000 i que s’acabarà el 2020, en un Pla per a l’economia circular en què s’inclouran tots els àmbits que participin de l’economia circular i el conjunt de ciutadans que vulguin fer aportacions en aquest sentit. L’economia circular és part de la solució global que ens ha de permetre avançar cap a la implementació de l’Agenda 2030 i l’assoliment dels Objectius de desenvolupament sostenible.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte