L’era digital ha donat lloc a una transformació radical en la manera com vivim, aprenem i ens comuniquem. S’ha convertit en una realitat en la vida d’infants i joves. La proliferació de les pantalles i l’accés a les xarxes socials han transformat les seves interaccions socials, els seus patrons d’aprenentatge i fins i tot la percepció del món.
Tot i els innombrables beneficis que ofereixen les noves tecnologies, és obligat reconèixer els riscos i desafiaments que acompanyen aquesta revolució digital, especialment per a infants i joves.
Ens preocupa l’impacte que aquesta sobreexposició a les pantalles i les xarxes socials pot tenir en el desenvolupament cognitiu, emocional i social dels infants.
Gràcies a l’estudi realitzat al país aquest any per Unicef, on 3000 adolescents aprox. han participat, es posa de manifest els efectes significatius que l’ús inadequat de les noves tecnologies.
Ens preocupa els efectes que pot tenir en la salut mental dels adolescents. La seva capacitat per absorbir informació constantment i la seva exposició a continguts inadequats poden generar un impacte profund en la seva manera de percebre el món i en el desenvolupament de la seva identitat.
Afrontar aquests reptes requereix un enfocament integral que abordi tant els aspectes educatius com els relacionals. Les institucions educatives i les famílies juguen un paper crucial en l’orientació i l’acompanyament dels joves en aquesta era digital. És necessari un canvi en la manera com abordem l’ús de les noves tecnologies. En lloc de prohibicions absolutes, cal fomentar una educació digital responsable, basada en la informació, el diàleg i la conscienciació dels riscos i beneficis.
Aquest és el punt on les iniciatives com les xerrades participatives, prenen un paper essencial, per treballar en matèria de prevenció.
Volem oferir una plataforma per al diàleg obert i l’intercanvi d’experiències entre infants, joves, els seus cuidadors i experts en el camp.
Amb la presència d’una psicòloga infantil que oferiran una oportunitat per proporcionar orientació experta i consells pràctics sobre com fomentar un ús saludable de les noves tecnologies. Aquestes sessions poden ser clau per abordar els desafiaments específics que els infants i joves enfronten en l’era digital i proporcionar eines tangibles tant per a ells com per als seus cuidadors.
Compartint consells pràctics basats en evidències sobre com promoure un ús equilibrat i saludable de les pantalles i les xarxes socials. Això inclou la gestió del temps d’ús, la identificació de continguts apropiats, la prevenció de riscos en línia i la promoció d’un entorn digital segur.
Volem oferir una plataforma per formular preguntes, compartir preocupacions i rebre orientació, cosa que creiem ajudar a reduir l’ansietat i aclarir dubtes sobre com abordar aquest tema complex. Creiem que són molt necessàries que aquest tipus d’iniciatives no només informin sinó que també incitin a la reflexió i promoguin la presa de decisions conscients. La inclusió dels infants i els joves en aquest procés és fonamental, han de ser escoltats, entesos i orientats en la seva interacció amb la tecnologia. Això implica no només ensenyar-los sobre els riscos, sinó també capacitar-los per prendre decisions informades i responsables.
La col·laboració entre diferents sectors de la societat educativa, familiar i professional és la clau per a proporcionar les eines i els coneixements necessaris perquè la joventut faci un ús saludable i responsable de la tecnologia en aquest món digital en constant evolució.
A l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) volem treballar en matèria de prevenció, per això el pròxim dia 30 de novembre a les 18.30 hores a la sala la Valireta D’Encamp t’esperem per parlar del repte d’educar per a un ús responsable de les noves tecnologies!