Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

El risc de no arriscar: Andorra i el 'blockchain'

Autor: Xevi Font Solé (Membre de Label ANDblockchain)


Pep Guardiola, una vegada va dir: “No hi ha risc més arriscat que no arriscar-se.” Ell parlava evidentment de futbol, però és una frase aplicable a qualsevol àmbit de la vida, a l’esport, a la política, als negocis… D’això parla aquest article: de prendre decisions valentes davant de la incertesa que acompanya qualsevol previsió de futur.

Actualment l’economia del Principat està orientada principalmente als serveis. El turisme i el comerç constitueixen els pilars fonamentals de l’economia del país. Un altre sector estratègic és el financer, sobretot per la seva significativa contribució al PIB andorrà (el sectors financer i assegurador representen aproximadament el 21% del PIB total).

El producte interior brut (PIB) nominal d’Andorra va augmentar un 2,8% l’any passat i es va situar en 2.673,7 milions d’euros, confirmant així la tendència positiva dels darrers anys. De totes maneres, aquests valors positius cal analitzar-los en perspectiva, a llarg termini, i determinar si es pot mantenir aquesta tendència positiva a través del sistema econòmic actual. Països amb una fesomia semblant a la d’Andorra com ara Singapur, Liechtenstein, Suïssa… des de fa anys representen grans pols d’atracció pels productes de tecnologia avançada i per la indústria financera mundial.

I què tenen en comú aquests països, a part que tots són petits físicament i que tots tenen la suficient autonomia per disposar d’avantatges fiscals? Doncs que són conscients de la seva falta de recursos naturals i per tant, dirigeixen els esforços a innovar en recursos humans de valor afegit. Quan el 2008, va aparèixer el bitcoin i la tecnologia de registres distribuïts (més coneguda com a blockchain) aquests països ja van entendre que havien de pujar al carro de les monedes virtuals i van començar a investigar, regular i implementar projectes blockchain.

Quan esclati el que els experts adverteixen que es convertirà en la “quarta revolució industrial”, ells seran pioners en aquest camp i tindran un enorme avantatge respecte als més endarrerits. Les implicacions de la tecnologia blockchain seran de gran rellevància i irreversibles els pròxims anys, com ho va ser Internet als anys 90, i aviat veurem com s’integra en tots els àmbits de la nostra societat sense que ens n’adonem. Tres dels principals components de la tecnologia blockchain són el seu consens distribuït, la immutabilitat i l’anonimat.

Aquest sistema tecnològic, entre altres funcionalitats, permet ara ja, enviar diners de forma automàtica i sense la intervenció de cap banc, d’un país a un altre, amb un temps i cost molt reduïts comparat amb els sistemes actuals. Ara, la majoria de països d’arreu del món ja estan investigant o aplicant la tecnologia blockchain per avaluar propostes en àmbits com la logística, la compra i les finances. Sense anar més lluny, a Espanya, a través del projecte Alastria, que inclou els grans bancs de la península i algunes de les principals empreses d’energia i telecomunicacions, ja s’està desenvolupant aquesta tecnologia.

No només Espanya, sinó que el Fòrum Econòmic Mundial (WEF) ha identificat la tecnologia de blockchain com una de les sis “megatendències” en l’informe destinat a esbossar la transició cap a un món més digital i connectat. Aquest mateix informe apunta que el bitcoin i la tecnologia blockchain poden arribar al “punt d’inflexió”, o moment en el que s’adoptarà àmpliament, cap al 2025.

Per fer visible la magnitud de la nova indústria, pensem que, actualment, la capitalització del Bitcoin és de 59,468 milions de dòlars , per tant, és més gran que el PIB de països com Nova Zelanda, la República Txeca, Grècia, Qatar o 25 vegades superior al PIB d’Andorra). Però no només existeix el Bitcoin (BTC), sinó que hi ha centenars i milers d’altres criptomonedes construïdes sobre sistemes blockchain que representen sistemes de transaccions econòmiques en si mateixes. Només amb la instal·lació de cinc o sis projectes al Principat, es podria generar un nou pol d’atracció financera i una important via de creixement econòmic basat en la tecnologia i en capital humà amb un alt valor afegit i no es perdria el carro de la nova revolució industrial i econòmica.

La fórmula, si es volgués fer un pas endavant en aquest sentit, és molt senzilla: coneixement, regulació i voluntat per part de les institucions, del sector bancari i de la societat. És necessari dissenyar un marc legal modern i pioner que incentivi i permeti el desenvolupament de la tecnologia blockchain.

Des de les empreses privades que ja estem innovant en aquest sector, des de l’associació andorrana de blockchain (ANDblockchain), des de la CEA i de més de 200 persones del país involucrades en aquest nou moviment ja s’està treballant i s’estan fent passos, ajudant les institucions i la societat a entendre l’enorme repercussió positiva que obtindria el país gràcies a la investigació i a l’adopció d’aquesta tec-nologia.

Els anys 90 i internet ja han passat, Andorra es vol perdre la pròxima revolució tecnològica? Sense precipitacions, però amb rigor, coneixement i responsabilitat s’ha d’avançar cap a la construcció d’un país modern, que controli el seu destí i que sigui capaç de competir en l’àmbit tecnològic i financer en el món descentralitzat que s’acosta, perquè el veritable risc en èpoques de canvi és no arriscar.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ja fem tard... fa molts dies que per exemple Malta disposa d'un potent, modern i atractiu sistema regulador en el sector de les cryptomonedes que ha provocat i està provocant que empreses de UK, USA i d'arreu del món s'hagin establert al seu territori. Els bancs d'aqui s'ho miren atemorits, alhora que no acaben d'assumir el desconeixement del que els hi caurà a sobre. Una pura i simple descentralització del sistema financer basat en FIAT. I al país mentrestant ens perdem amb eterns debats (necessaris però) sobre The Cloud i altres assumptes de poble...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte