Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

El rol del victimista
Una víctima és aquell individu que sofreix un dany o perjudici, provocat per una acció o omissió, ja sigui per culpa d’una altra persona o per força major. Un victimista, en canvi, és la persona que tendeix a considerar-se víctima o s’hi fa passar. La diferència entre una víctima i un victimista radica en el subjecte de l’acció. En la víctima, el subjecte protagonista, de qui depèn tot, és l’altre, sigui una persona o circumstància, i la víctima depèn d’aquest factor extern, i es converteix en un esclau sotmès sense llibertat per al canvi.

En el victimista, el subjecte de referència, al voltant del qual es desenvolupa l’acció, no és l’altre o el context, no són les circumstàncies que l’oprimeixen, sinó el mateix individu que, des d’una actitud de màrtir, es disfressa de víctima sense ser-ho, i responsabilitza erròniament el context i els altres de la seva sort. Amb aquesta conducta, el victimista busca l’atenció dels altres, i se sent així el centre del medi que habita; per tant, atès, volgut, estimat, apreciat, valorat. El victimista és covard, perquè evita afrontar la situació. El victimista és manipulador, perquè enganya les persones i els fa sentir responsables de la seva vida. El victimista és un ésser sense amor propi cap a la seva persona, perquè no reconeix els seus dons ni talents naturals.

Coneixes algun victimista al teu al voltant? Ets tu un victimista i no ho saps? O ets victimista i sí que ho saps, però prefereixes viure estafant-te a tu mateix i als altres? Pensa, reflexiona, observa la vida, la teva vida, i contesta amb tranquil·litat aquestes qüestions. No tinguis objecció a reconèixer la veritat, la teva veritat. T’alliberarà, sortiràs del laberint de mentides en el qual moltes vegades et trobes i no saps com sortir-ne.

La veritat sana. I la veritat és que vius en una societat plena de victimistes i victimisme. Una societat demagògica, que es passa el dia culpant els altres dels seus mals i protegint-se en la compassió aliena. Pocs desafien la seva vida cara a cara i l’enfronten amb honra i gosadia. Pocs escapen de l’autoflagel·lació fàcil del victimisme i s’aixequen una vegada i una altra per anar cap endavant, victoriosos en l’àrdua batalla de la vida diària. Pocs decideixen afirmar la vida en la seva total essència i es responsabilitzen completament de la seva sort. N’hi ha pocs, sí, però n’hi ha, i aquests pocs, sumats a uns altres pocs, ja fan molts, i aquests molts més altres molts són moltíssims, i aquests moltíssims han de despertar els victimistes de la seva malaltia paranoide, perquè si no es salven a temps acabaran sent malalts patològics sense remei.

En aquests moments pots estar al costat d’un victimista. Pot ser el teu professor d’institut, el teu mecànic, el teu pare, la teva germana, el teu amic de l’ànima, la senyora del cinquè primera, el simpàtic noi del banc, els teus avis, el vianant del carrer, la teva cosina… o tu mateix, i vius inconscientment en un constant frau amb la teva vida.

Si llegint aquestes línies t’adones que ets victimista, o desenvolupes aquest rol en ocasions, calma, no dramatitzis, no exageris. Tens un problema, però ara el pots solucionar. Abans, fa un minut, no. Perquè no havies reconegut conscientment la veritat de la teva mentida piadosa amb tu mateix. Segurament que molts del teu entorn ja sabien que eres victimista, i no t’ho havien dit per vergonya aliena o per por de la teva reacció. Que no t’importi que els altres sàpiguen més de tu que tu mateix. L’important és que has despertat i tens l’oportunitat brillant de tornar a ser el protagonista de la teva història de vida.

T’ho asseguro, val la pena fer-te responsable de la teva existència, de tota la teva existència. És un pes, és una llibertat que pesa. No obstant, quina sensació més meravellosa aquesta de ser, com va dir aquell savi poeta anglès d’antany, el capità de la meva ànima, l’amo del meu destí…

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic