Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

El servei de circulació d’Escaldes

Autor: Víctor Naudi i Joan-Marc Miralles (Comitè local d'SDP d'Escaldes-Engordany)


Tot va començar quan arribava la jubilació de l’anterior i polèmic cap. Molts es demanaven com podia ser que els responsables comunals no haguessin actuat abans en els diversos conflictes coneguts per tot el departament (xenofòbia, racisme, masclisme, despotisme). La resposta sempre era la mateixa: “Com que es jubila...”. Així, tot i les denúncies internes, informes de clima laboral desfavorables i altres conflictes, només se’l va expedientar amb la boca petita, la qual cosa li va permetre continuar al càrrec fins que li va arribar l’hora de la jubilació.

Arribat aquest moment, es va començar a preparar la ràpida i sorprenent promoció de l’actual cap. Formacions, promocions i el total suport de la majoria comunal sustentada implícitament en el departament de Recursos Humans. Recordem que la gestió del servei de Circulació recau en el cònsol major, però sempre l’ha delegat a altres consellers.

Tots els agents sabien perfectament qui ocuparia la plaça desitjada i molts es preguntaven si trobarien a faltar l’anterior cap, tot i que somniaven que marxés.

L’estratègia a seguir: edictes rectificats i fets a mida perquè els pogués guanyar la candidata escollida per l’actual majoria. Van eliminar la necessitat del carnet de moto, cap prova física, l’equip comunal tenia molt clar a qui volien al capdavant del servei de circulació. I així va ser, amb la connivència del departament de Recursos Humans del Comú.

I quan l’actual cap va ser triada, va fer neteja. Es va envoltar de seguidors i tocadors de palmes i va resoldre els conflictes amb qui no estava d’acord i no seguia la seva corda política. Expedients a tort i a dret, que van demostrar una preocupant falta de lideratge i una manca evident de perfil de cap de departament. Val a dir que tots els expedients disciplinaris comptaven amb el coneixement i l’aprovació de la majoria comunal, perquè tots van ser tractats en comissió. Com a conseqüència del clima laboral en el departament, molts agents van marxar. Alguns han demanant excedències amb l’esperança que algun dia arribi un canvi de cap de departament. Per desgràcia, aquest canvi s’ha transformat en la contractació d’un altre càrrec de confiança (amic) sense cap tipus d’experiència ni bagatge professional en l’àmbit per al qual ha estat contractat.

No és la nostra opinió, és un fet demostrable. Per això, ens sobta que la contractació hagi comptat amb la total aprovació de l’oposició comunal (PS i Liberals).

Era evident que arribaria el moment en què aquesta situació esclataria i només era qüestió de temps. I així ha acabat succeint. Lamentablement, la situació ha acabat de la pitjor manera, amb tretze querelles per amenaces i coaccions presentades per agents de circulació a la Batllia contra el cap de departament.

Sorprenentment, quan surten a la llum pública les querelles, l’equip comunal al·lega desconèixer la situació i, en un exercici de cinisme desmesurat, expliquen que adopten mesures de manera immediata per resoldre la situació quan, insistim, eren perfectament coneixedors de tot el passava al departament des de feia anys.

Però, tal com va succeir amb l’anterior cap, no podien admetre que havien tornat a errar en l’elecció de la nova, per això li han continuat donant suport de manera inexplicable fins fa pocs dies.

Els progressistes pensem que aquesta situació ha posat en evidència la poca implicació i nul·la preocupació que ha tingut la majoria comunal d’Escaldes-Engordany en els darrers anys i, en especial, la cònsol, en un departament tan sensible com el de circulació, i ha menystingut de manera recurrent els agents i els seus problemes. Per nosaltres, els encerts i la gran feina que fan, amb professionalitat cada dia, els agents de circulació d’Escaldes-Engordany són majors que els errors. I es mereixen una resposta immediata pel mal clima laboral.

Quins canvis poden fer-se en el departament, si les ordres de l’estrenat nou director, sense experiència en la direcció d’equips però sí amb molta amistat amb el cònsol menor, és la de donar suport als caps denunciats?

No admetre els errors i no esmenar-los és la pitjor de les solucions per millorar la situació. Quan s’abordarà aquesta greu problemàtica laboral?

Quan es prendran decisions polítiques?

El que s’ha de fer és admetre els greus errors de valoració que s’han comès en lloc d’amagar-se darrere del nou càrrec de confiança que faci de paraigua dels problemes de què no volen ni sentir a parlar.

Comentaris: 2

Comentaris

M'hagues agradat tractar-te de vos, Naudi, però acabes de perdre tot el meu respecte.I el meu vot també, possiblement n'hauras guanyat 13 però a casa meva n'acabes de perdre 7, al final les caretes van caient i espero que la gent obri els ulls amb la classe de política que fas.Que un polític hagi de fer propaganda (per qui no conegui aquesta paraula,busqueu, no és publicitat), això va passar amb Goebbels i passa encara amb aquells partits que no saben d'on treure vots.Perquè no contesta al què ens preocupa a la societat andorrana, i miri que en té de temes: lloguers,pensions,CASS, FMI,educació,banca i tants temes més! has hagut de parlar d'una cosa en la qual tu mai has fet res i si no ho sabies fins ara, que parlis d'això sense haver escoltat les dues parts, em sembla que has caigut molt baix! Tu que has de defensar la justícia!! hem de creure que sou d'esquerres i socialdemòcrates, que mireu pel poble, per tots?. De veritat, parareu de portar-nos a la misèria o ara també voleu manipular-nos amb subjeccions? Quina gran decepció! yo creia en tu!

He entrat a llegir l'article perquè se'n parlava a la meva feina però veig que no hi ha gaires reaccions (en forma de resposta escrita, almenys). El nivell actual de la política francesa i espanyola és ínfim i veig que, seguint l'exemple dels nostres veïns, a Andorra hem decidit baixar-lo amb articles com aquest. Quan els representants d'un partit polític apunten a una ciutadana (la cap del departament no és un càrrec polític) d'una manera tan directa, ja demostra la baixesa moral que ofereixen i posa en dubte que el mot progressista formi part de la ideologia del seu partit. Entenc que el seu objectiu és degradar i desgastar DA a Escaldes, però han fet el mateix que va fer la Sra. Conxita Marsol a ATV assenyalant a un gruista del cos d'agents de circulació d'Andorra la Vella. Assenyalar un ciutadà davant de tota l'opinió pública és vil i miserable i el “tot s’hi val” no hauria de formar part de l’ideari de cap partit polític però, molt menys, d’un que s’autodenomina com a progressista. Quan resulta evident que la política s’ha convertit en electoralisme, quan s’ha convertit en un joc on els partits són capaços de dir la més gran de les bestieses per obtenir vots, és indicatiu de que el país se’n va a la deriva i, més encara, si són els partits suposadament d’esquerres. Clar que no deixa de ser l’enèsima prova de que l’esquerra a Andorra no existeix.
Vostès han escrit “no és la nostra opinió, és un fet demostrable”, per tant no sé què carai fan perdent temps escrivint articles quan haurien d’estar a batllia demanant responsabilitats, clar que aquí suposo que se’ls cauria la cara de vergonya quan se n’adonessin que el que citen com a prova és, directament, mentida. Des de quan s’han necessitat proves físiques per ser cap de servei del cos d’agents de circulació? Si mal no recordo, la implantació de les proves físiques per als nous agents es va fer fa pocs anys.
Podríem deixar de banda els atacs personals (de debò, ho he trobat molt fora de lloc) i deixar pas a la política? Podem abandonar la creació de relats per abordar problemes que calen resoldre? Per què els sous a la privada s’han congelat i el nivell de vida augmenta any rere any? Per què no es posicionen clarament contra el neoliberalisme extrem? Clar que no sé per què em queixo si sóc el que vostès anomenen com a “resident” (un mot que haurien de començar a eradicar doncs desprèn un flaire excloent bastant repugnant) i, per tant, no tinc ni veu ni vot.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic