Benvolguda Meritxell Prat,

Ens posem en contacte amb vostè per puntualitzar algunes consideracions que ha fet en la columna d’opinió del BonDia del 25 de maig. Vagi per endavant que ens dirigim a vostè amb la voluntat de refermar la col·laboració amb el mitjà on treballa. 

Com vostè sap, els canals de difusió del Servei Meteorològic, informen puntualment la ciutadania amb el seu butlletí de previsió. A través de Twitter @MeteoAnd_OECC (que comparteixen altres perfils oficials com Protecció Civil) i la web www.meteo.ad, que consulten diàriament ciutadanes i ciutadans, empreses, organismes i mitjans de comunicació, vam començar a comunicar la previsió de temperatures extremadament altes a partir del dijous 12 de maig (10 dies abans del màxim del pic de calor). Els diferents mitjans de comunicació del Principat van començar a fer-se ressò d’aquesta notícia a partir del dia 13, quan RTVA va replicar la informació en forma de gràfic que vam publicar des del Servei, fruit de la col·laboració establerta entre les dues entitats.

Cinc dies més tard, el dia 17, els mitjans de premsa escrita, inclòs el diari BonDia, es van posar en contacte amb el Servei Meteorològic per conèixer de primera mà la situació meteorològica. D’aquesta manera, es van publicar diferents notícies el dia 18 a diferents mitjans.

Si consultem l’hemeroteca, poden trobar fins a 8 articles al llarg de la setmana que fan referència a les temperatures extremadament altes distribuïdes per tots els mitjans de comunicació d’Andorra, a través de la premsa, mitjans digitals, la televisió i la ràdio. A més, el Servei Meteorològic va publicar diferents informacions específicament relacionades amb les temperatures anormalment altes. Concretament 8 comunicacions al llarg de la setmana, amb material gràfic inclòs. El pic de calor es va assolir el dissabte dia 22, quatre dies després de la notícia del dia 18. 

Durant aquests quatre dies el Servei va continuar informant a través dels seus mitjans habituals. Una vegada assolit el rècord de temperatures, només una emissora de ràdio s’ha posat en contacte amb el Servei per complementar, contrastar i generar una informació pròpia per al Principat d’Andorra. Ens referim a informació que generem des del Servei, parlant dels impactes sobre el territori andorrà a les nostres comunicacions, com va ser el cas de la setmana passada parlant de la fosa accelerada del mantell nival i els recursos hídrics disponibles per afrontar l’estiu. 

Al Servei Meteorològic tenim protocols establerts per generar avisos meteorològics. Precisament i fent referència a les consideracions referides al seu article, en el cas d’Andorra, la setmana passada no es van superar els llindars d’onada de calor en cap estació del Principat, ni les màximes ni les mínimes van arribar al llindar un sol dia. 

Els avisos meteorològics no estan dissenyats per generar notícies, tal com marca l’Organització Mundial de la Meteorologia, estan dissenyats per avisar i prevenir la població davant de fenòmens meteorològics adversos que posin en perill la seguretat dels béns i les persones. Un fet que no es va produir durant la setmana passada.

També volem remarcar que el diumenge dia 23, des del Servei Meteorològic es va comunicar, a través dels canals de difusió habituals, que el dia abans, dissabte 22, es va superar el rècord de temperatura màxima en una de les estacions de referència del Principat, el Roc de Sant Pere. Aquesta comunicació del Servei no es va recollir per part de cap mitjà de comunicació, com tampoc ho han fet les ampliacions d’informació i anàlisi que es van dur a terme ahir dilluns 24. 

Aprofitem l’avinentesa per agrair la tasca de difusió que efectua el diari BonDia en relació amb la informació meteorològica, i restem a disposició per a aclarir qualsevol dubte, com sempre hem fet, sobre aquesta o altres qüestions que concerneixin el nostre Servei.