Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JBartumeu

Jaume Bartumeu

President Progressistes - SDP

 

 

El sistema institucional grinyola
Escrivia en aquesta Plaça del Poble dimarts passat que estem governats per algunes persones que estan convençudes que són l’elit del país. Efectivament, tenen un sentiment de superioritat tan gran que els fa creure que poden tirar pel dret perquè tothom els riu les gràcies.
Però al capdavall són com nens petits jugant en un txiquiparc.
En mans d’aquests aprenents el sistema institucional grinyola, i el sistema constitucional també.
D’això vam parlar el dissabte 20 de juny en l’assemblea de Progressistes-SDP.
El sistema grinyola, sobretot si no se’l sap –o no es vol– defensar.
Només quatre exemples, tots ells d’aquest mes de juny:
1) Grinyola en l’àmbit del respecte a la llei i a l’Estat de dret quan el cap de Govern signa el 2 de juny un conveni secret amb un exnotari acceptant una presumpta donació o cessió d’uns arxius notarials que l’exnotari mai no podia cedir –i en conseqüència mai el cap de Govern en podia acceptar la donació– perquè la Llei 11/2017, del 25 de maig del notariat ja va establir que els protocols dels notaris pertanyen a l’Estat.
2) Grinyola, en l’àmbit del respecte als principis constitucionals, que demanen preservar i enfortir unes relacions harmòniques d’Andorra amb els països veïns, quan el ministeri d’Exteriors rep amb els braços oberts i la boca tancada la proposta de Turquia de finançar l’aeroport forassenyat que la Cambra de Comerç voldria construir a Grau Roig i al Pla de les Pedres. Proposta a la qual s’assenteix quan, la mateixa setmana, és públic i notori que França (el president de la qual és també Copríncep d’Andorra) es troba enfrontada amb Turquia en un conflicte bèl·lic a Líbia.
3) Grinyola quan es comprova que els grups parlamentaris fa setmanes que regategen, en discussions que semblen les d’un mercat de venedors de catifes, una ridícula rebaixa del seu sou públic. Rebaixa que volen, a més, limitar a un curt període de sis mesos. I ara es treuen mútuament els drapets al sol, els que van anar de bracet a les eleccions generals, socialistes i liberals!!
I això s’esdevé quan es descobreix que el president del grup parlamentari liberal s’havia generosament atribuït un enorme complement del sou base, que ja és de gairebé 4.000 euros, pretenen que tenia dedicació exclusiva al seu càrrec!
Un president que, per intentar defensar-se, vol justificar l’abús –sí, abús– encenent el ventilador i acusant els socialistes, amb els quals insisteixo que van anar de bracet a les eleccions, de ser “pitjors” que ells!
4) Grinyola, finalment, quan al BOPA de dimecres passat, dia 17 de juny es publica l’adjudicació a dit, per part del ministre de Presidència i Economia, a A2 Security Assessors, empresa creada el 21 d’octubre del 2019, fa tot just set mesos, per Toti Garcia, dirigent liberal i constructor en suspensió de pagaments, d’un “assessorament en matèria d’inversió estrangera” per un preu cert de 21.250 euros per sis mesos.
Penseu que la nova empresa adjudicatària, a part de la seva inexperiència temporal (set mesos!), és a més una empresa de seguretat, no pas d’assessorament en inversions.
Una vergonya tot plegat! Però què s’han cregut, uns i altres!
És impossible no preguntar-s’ho seriosament:
On anem? Per què i per a què?
Amb qui anem? Quins mèrits té el guia?
Quines garanties democràtiques ofereix?
De moment, ens han portat una desigualtat desfermada, el culte al diner, cobdícia i corrupció, liquidació de l’Estat del benestar, retallades i mentides. I la degradació institucional.
Per això és important que fem sentir la nostra veu, que donem la nostra opinió públicament i que ens posem a treballar en un pla de redreçament i progrés de l’economia i de defensa de les institucions.
La situació és massa preocupant per renunciar a buscar i fer possible una àmplia entesa democràtica.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic