Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

El temps que Andorra tremolava
Els terratrèmols són tan antics com l’estupidesa humana. Els seus orígens es perden en la nit del temps. A la Xina hi ha registres de tres mil anys enrere que descriuen l’impacte de les sacsejades sísmiques. Dues de les set meravelles del món antic, el Colós de Rodes i el Far d’Alexandria, van ser destruïdes per terratrèmols. I de lluny ve també el seu interès acadèmic, del segle VI abans de Crist, concretament, de mà del filòsof Tales de Milet. També li devem a la Xina la invenció del primer sismògraf, gràcies al polímata Zhang Heng, cap al 132 abans de Crist.

Però si una cosa és clara és que cap racó de la Terra, ni tan sols el nostre petit país, s’ha deslliurat d’aquests devastadors fenòmens naturals. En el marc del projecte europeu ISARD (Informació Sísmica Automàtica Regional de Dany) es va calcular la perillositat sísmica d’Andorra: ens dona un VII sobre XII a 475 anys vista.

Si bé sembla que hàgim passat de puntetes per damunt de les destrosses que els terratrèmols han portat a nord i sud de la Terra, des d’antuvi se n’han sentit, al país. El 3 de març de 1373 va tenir lloc un terratrèmol  amb epicentre situat entre el comtat de Ribagorça i la Vall d’Aran. El moviment va assolir una intensitat epicentral entre 8 i 9, i una magnitud de 6.1, i va ocasionar danys a diferents punts de Catalunya i França. Al nostre petit país es va sentir de manera especial.

El dia de la Candelera de l’any 1428 Andorra va tornar a tremolar de valent. Amb l’epicentre situat prop de Camprodon, el moviment va assolir una intensitat de 9 i una magnitud de 6.5. Causà més de mil morts i molta destrucció. El 29 de novembre de 1919 la crisi sísmica de les províncies de Lleida, Osca i l’Alta Garona es va percebre a Andorra amb forta intensitat. El 19 de novembre de 1923 una nova crisi sísmica a les províncies de Lleida i Osca va ser percebuda a Andorra també amb gran intensitat.

Però a banda de les sacsejades vingudes de fora també hem tingut, al llarg de la història, terratrèmols amb epicentre al nostre país, com el del 16 de març de 1865 o la sèrie sísmica del 1970, que va durar del 13 al 18 de març. I és que l’activitat sísmica a Andorra és habitual, malgrat que sovint les magnituds són tan insignificants que la població no les pot percebre. Només l’any 2021 Andorra va enregistrar més de 600 terratrèmols.

Els terratrèmols, malgrat que són part de la nostra vida quotidiana, són també inspectors de l’honestedat arquitectònica, com defensa l’escriptor mexicà Juan Villoro. Però a vegades no sabem o no volem escoltar la naturalesa. Potser per això Victor Hugo va dir que produeix una immensa tristesa pensar que la natura parla mentre el gènere humà no escolta. Esperem que si tornem a tremolar sigui de fred i no per sacsejades devastadores com les que, de vegades, ens ha tocat patir a la nostra terra.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte