Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Albert Mora

Albert Mora

Director Unicef Andorra

 

 

El testament: moment de fer balanç
No hi ha cap obligació d’atorgar testament, però sí que és molt aconsellable. És un tràmit molt senzill, que recull la darrera voluntat de la persona sobre com han de repartir-se els seus béns i drets després del seu traspàs. És un benefici tenir-lo, ja que aporta seguretat jurídica al testador i evita futurs problemes als hereus.
No cal tenir recança de fer testament, els seus efectes no es donen fins al dia de la mort, ningú ha de saber si s’ha fet o no, n’hi ha prou que l’interessat acudeixi a una notaria i atorgui la seva última voluntat davant notari.
Fer testament no implica fixar una voluntat de manera inamovible. El testament és revocable i es pot modificar tantes vegades com es vulgui. El que val sempre és l’últim: el simple fet d’atorgar un testament fa que tots els anteriors quedin de forma automàtica revocats i sense efecte.
Redactar un testament és molt més que expressar unes voluntats. És un moment de balanç sobre la relació i els sentiments respecte als nostres éssers estimats, el que els hem donat i el que hem rebut d’ells. Les decisions que es prenguin sobre els béns materials reflecteixen aquestes afeccions, i també com es volen projectar en el futur, si hi ha la necessitat de protegir a persones determinades, quins equilibris cal fer entre els hereus i com es vol que el patrimoni passi a la generació següent.
A més, en aquest balanç pot reflectir la voluntat d’esdevenir, o molt probablement, de continuar sent solidari cap a la causa de millorar la vida dels infants a tot el món. Incloure a Unicef en el testament és projectar un desig de col·laborar amb una entitat que des de fa 75 anys marca la diferència en la vida de tants infants arreu, i d’assegurar que aquesta aportació també es fa en el futur. A Unicef creiem que tots els infants tenen dret a aigua potable, alimentació, salut, educació, a ser atesos en cas d’emergències i conflictes, i a viure en un entorn segur on créixer. Tota donació a favor d’ells possibilita que aquests infants sobrevisquin, prosperin, i tinguin una vida plena que els permeti assolir les seves ambicions.
Qualsevol aportació, per petita que sigui, marcarà la diferència per a molts infants. Depenent de les circumstàncies, i sempre després de deixar ateses les necessitats dels éssers més propers, hi ha diverses maneres de tenir a Unicef present en les últimes voluntats: fer un llegat d’un bé concret (estalvis, cotxe, joies), fer a Unicef cohereu, si es volen lliurar els béns a més d’una persona o institució, assenyalant en el testament el percentatge assignat a cadascuna de les parts, i, finalment, si no hi ha hereus, es pot nomenar Unicef hereu universal, fent-lo beneficiari de tots els seus béns i drets.
Si es vol beneficiar Unicef en la successió, és necessari atorgar una disposició de darrera voluntat, sigui en testament o en codicil·li (complement a un testament ja existent) . Si no es fa, els béns mai arribaran a Unicef, sinó que beneficiarà a les persones tinguin drets sobre la successió. A Andorra són beneficiaris els familiars directes (fills, nets, cònjuge, col·laterals fins al sisè grau), i, en defecte de tots, succeeix l’Estat andorrà. Tota decisió que es prengui a favor d’Unicef serà tractada amb la màxima cortesia, sensibilitat i respecte. Es pot canviar i retrocedir en qualsevol moment, i per descomptat serà tractada de forma acurada i confidencial, respectant totalment la privacitat del testador i dels altres hereus.
El procés hereditari fins a l’adjudicació dels béns es farà sempre amb diligència, amb plena col·laboració amb  marmessor, cohereus o legataris, si n’hi hagués, i donant compliment a les obligacions legals i fiscals. Vetllarem perquè qualsevol aportació que rebem a favor es gestioni amb tota la cura, sensibilitat i respecte cap als desitjos del testador i garantim que la utilitzarem de la forma més eficient per aconseguir el màxim impacte en la infància.
En aquest balanç, en aquesta expressió de la voluntat personalíssima de com volem projectar els béns materials en el futur, voldríem encoratjar a la societat andorrana a introduir aquesta dimensió solidària, per ajudar a una emergència que encara no ha succeït, o a un infant necessitat que encara no ha nascut. Gràcies a la teva solidaritat, deixaràs en herència un món millor.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic