Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

El teu ésser
Et passes la vida buscant-te, o almenys intentant buscant-te, per després, sabent qui ets perquè t’has trobat –o això és el que tu creus– començar a viure. El fet que et sentis ubicat a la teva existència és sinònim que saps qui ets, o que has decidit qui vols ser. Això et dona seguretat per viure, perquè tens ordre i claredat mental i existencial sobre tu, per tant sobre el teu camí de vida que vols fer. La teva felicitat humana va molt lligada al teu sentit d’identitat personal, que a la vegada dona sentit a les teves accions de vida.
 
Per tant, sense identitat et sents perdut, sense ubicació, amb una sensació angoixant sobre la teva vida, i el que has de viure en ella. Llavors, podríem dir, que la teva missió aquí a la vida és primer de tot conquerir el teu ésser per a posteriorment iniciar-te en l’acte de viure. Perquè sense saber el teu ésser mai sabràs què fer a la teva vida. ¿Tu has arribat a aquest punt de saber el teu ésser?
 
L’ontologia és una parcel·la del coneixement de la metafísica que estudia l’ésser (en castellà “el ser”) de les coses, les persones, els esdeveniments, etc. L’ésser vindria a ser com l’essència: el seu mode natural, la seva funció, la seva utilitat. És allò que fa que sigui. És a dir, el que és, per al que val, per al que s’utilitza. Posem exemples. L’ésser d’una cadira: la seva essència és fer reposar un cos; l’ésser d’un cotxe: la seva essència és transportar persones i material; l’ésser d’un ganivet: la seva essència és tallar; l’ésser d’una flor: la seva essència és pintar el paisatge de colors i ser el nutrient per a insectes i abelles. I així amb tot. La pregunta que sorgeix és: quin és l’ésser de l’humà, la seva essència? I concretant encara més, quin és el teu ésser personal com a individu? Pregunta filosòfica aquesta que els diferents filòsofs sempre han intentat contestar. La resposta no és absoluta ni única, si no relativa i acomodada a les diverses perspectives filosòfiques que enfoquen la missió de l’home en aquest univers.
 
No podem respondre a la pregunta general de l’ésser de l’home en mode filosòfic, però sí a la de l’ésser de les persones en sentit individual a la societat. L’essència dels individus, el seu ésser, allò que és, és tot aquell cúmul de passions i pulsions, en forma d’activitats i accions, que el fan sentir realitzat i que el porten a trobar un sentit a la vida. La societat en general, més del 80% de la població mundial, no arribem a una felicitat emocional i física perquè no sabem quin és el nostre ésser. El paradigma tradicional en el qual es basa aquesta societat del consum per aconseguir la felicitat és actuar-tenir-ser (ésser). És a dir: has d’actuar a la vida (a partir dels patrons socials i personals que et condicionen), quan actues aconsegueixes tenir (arribes a les metes que volies), i a partir del que tens, ets (quan ja tens en possessió coses i rols pots dir-te qui ets). I què passa amb això? Que la majoria de la gent no sap què li agrada, actua d’acord amb les exigències de la societat i condicionaments familiars i de l’entorn, aconsegueix coses i després s’adona que no gaudeix amb el que fa. I per què? Perquè no sap veritablement quina és la seva essència, el seu ésser, la natura personal que el fa apassionar-se.
 
El paradigma del creixement personal idoni ha de ser: ser (ésser)-actuar-tenir. Primer has d’esbrinar, reflexionant, quina és la teva essència, el teu ésser, allò amb què gaudeixes i et sents realitzat; després actues expressant el teu ésser a la vida, fent les activitats que t’entusiasmen i et realitzen; i per finalitzar aconsegueixes tenir les coses i els rols que tant desitjaves a partir de les accions. Amb aquest nou paradigma tu evoluciones i fas un camí ascendent, no tornes un cop i un altre a actuar per tenir i ser, ja que quan arribes a l’ésser veus que no ets el que veritablement és el teu ésser.
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic