Després d’un mes en marxa i deu trobades presencials, el procés participatiu tanca aquesta setmana amb una proposta clarament favorita: la implantació del tramvia. Queda palès doncs que la societat andorrana ha entès que la millor solució a les mancances del nostre transport públic –velocitat, fiabilitat, capacitat, accessibilitat, i d’altres– és el tramvia. Aquesta evidència d’ampli suport social se suma a l’aval d’estudis anteriors del Govern i al suport transversal amb què compta el tramvia al Consell General i els comuns de les parròquies centrals, les principals implicades.
Convé deixar clar que, en efecte, la proposta del tramvia ha liderat amb contundència el procés participatiu. Ja de bon començament, al portal visc.ad, AndRail vam publicar-hi la nostra proposta, la qual ha estat seguida d’altres 32 propostes diferents. En total, la nostra proposta de tramvia ha recollit 37 adhesions. Les altres juntes n’han recollit 32. A les trobades territorials de parròquies centrals –Andorra la Vella, Sant Julià, i Escaldes-Engordany– el tramvia també ha estat la proposta preferida dels participants amb diferents nombres de suports. Si bé alguns titulars a la premsa han parlat molt de les propostes de millora del bus fetes en el procés –molt nombroses i diverses i ben segur necessàries– no es pot obviar que el tramvia és, de manera indiscutible, el gran guanyador d’aquest procés participatiu. El triomf del tramvia és també un triomf per al país, ja que s’aposta per un projecte de futur més enllà de la urgència per resoldre la mobilitat a curt termini.
Com deia al començament, l’ampli suport al tramvia no és d’avui en el procés participatiu, sinó que l’hem viscut durant anys en programes electorals, campanyes de la societat civil, xarxes socials i mitjans de comunicació. Ben pocs projectes gaudeixen d’un suport tan transversal –social, tècnic, i institucional– en un país demostrat de manera reiterada, i això cal aprofitar-ho per al tramvia. Esperem que aquest ampli consens es materialitzi en compromisos clars i decidits a realitzar el projecte de part del Govern i de l’arc parlamentari. Des d’AndRail, com a organització de la societat civil que som, seguirem picant pedra cada dia com hem fet fins ara per posar el tramvia a l’agenda política i construir els acords i consensos que, sens dubte, el faran realitat. Encarrilem el futur d’Andorra!