Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Quim Valera

Quim Valera

Historiador i divulgador del Patrimoni

 

 

El trobador terrible




La història d’Andorra està farcida de personatges fascinants, molt desconeguts en els nostres dies. En aquesta categoria podríem encabir personalitats tan importants com ara Arnau Mir de Tost, Sant Ermengol, Arnau de Castellbò, o la primera nissaga comtal d’Urgell. Tots ells vinculats de forma estreta amb la nostra terra, però que van tenir una importància històrica molt més enllà del nostre país.

Hi ha un personatge, molt conegut pels experts en literatura medieval, que va tenir un vincle directe amb nosaltres, es tracta del trobador feudal Guillem de Berguedà. Aquest va ser un dels homes més famosos del seu temps, a cavall entre els segles XII i XIII, i no pas per la seva delicadesa. La seva fama li venia donada pels escandalosos poemes crítics que, literalment, arruixava sobre els seus enemics polítics. No tenia pietat ni pèls a la llengua quan componia els seus cèlebres sirventesos, causant gran dany públic a les seves víctimes.

Per exemple, contra Arnau de Preixens, bisbe d’Urgell i senyor d’Andorra, escriví, aconsellant la seva guàrdia personal, que vestissin calces de cuir per tenir més garanties de no ser profanats pel seu patró. Un peça, vaja. Difamava contra tot aquell a qui veia com a rival, i el nostre pobre bisbe patí sobradament l’escarni, i més si tenim en compte que el nostre trobador va ser molt conegut a la seva època.

Aquesta vehemència lírica li va fer guanyar molts enemics, alguns d’ells molt poderosos, com el comte-rei Alfons el cast. És per això que sovint havia de buscar refugi en terres d’amics nobles, per així salvar la seva vida. Una mena d’Eduardo Inda de la seva època, que utilitzava la seva ploma amb la clara finalitat de trinxar els seus rivals polítics, sovint amb arguments totalment inventats, com els patits pel bisbe d’Urgell.

Una terra on trobà sovint auxili i protecció, va ser la dels Castellbò, també senyors d’Andorra per infeudació, fet que comportà no pocs problemes. La història és coneguda, la rivalitat entre els Castellbò units per matrimoni amb els Foix, envers els bisbes d’Urgell, comportaria guerra i destrucció fins a l’amigable composició signada en els Pariatges. D’aquí que no serem maliciosos a sospitar que, a Arnau de Castellbò li anaven molt bé les crítiques envers el bisbe, i en contrapartida, aixoplugava al seu útil trobador en els seus castells quan li venien mal dades.
Tanmateix, tenir cura d’un personatge així a casa teva no estava exempta ni de perills, ni de problemes. Quan un personatge està bregat a ser un busca-raons, cal tenir-lo suficientment a prop perquè et sigui útil, i prou lluny perquè no acabi infectant de problemes la teva pròpia llar.
Guillem de Berguedà era molt coneixedor del poder que tenia, i la seva capacitat excepcional de manipulació. És precisament per això que, tenir-lo a prop, encara que fos en qualitat d’amic, era un risc permanent, i més quan aquest trobador tenia la fama guanyada de canviar de bàndol, sense cap escrúpol, quan més li convenia. Ni tan sols el seu amic Arnau de Castellbò es va deslliurar d’alguna cantalada lírica seva. En certa ocasió li va escriure: “Ai, Castellbò, no és un home aquell que no defensa la seva terra a cops d’espasa!”. Dit d’una altra manera, el picava perquè s’enfrontés amb altres senyors rivals, sota pena de quedar com un covard si no li feia cas. Arnau, que no era precisament un covard, el va premiar expulsant-lo fulminantment de casa seva.

D’aquest famós trobador, tan vinculat amb la nostra terra, se’n conserva una bona part de la seva obra, i és relativament fàcil de trobar, atès el gran valor literari i històric que tenen. Us aconsello la seva lectura, tan xocant i divertida com il·lustrativa de la seva època, i com a poc tindreu la consciència més tranquil·la, que si realitzeu la lectura d’alguns periodistes que, encara avui, utilitzen les mateixes tèrboles estratègies.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte