Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LLuis Ferreira

Lluís Ferreira

Membre de Liberals d'Andorra

 

 

Eleccions a la CASS
El pròxim 20 de juny es realitzaran les eleccions al consell d’administració de la CASS. Aquest any sembla que tenim una gran varietat de candidats per escollir el que més ens agradi o el que més credibilitat ens generi.

Això sí, hem de tenir clar que a les eleccions es trien tres llistes diferents. Una, en representació dels assalariats, una segona que correspondria als empresaris i autònoms i una darrera que correspon a la representació dels jubilats. Tots els que es trobin dins de qualsevol d’aquestes tipologies té el dret de ser candidat, si reuneix els requisits necessaris, i també, el que jo considero més important, l’obligació d’anar a votar.

Aquesta acció, encara que pugui semblar poca cosa, és molt important, ja que triem els nostres representants al consell d’administració de la CASS, aquells que han de vetllar per la bona gestió de les nostres cotitzacions, tant en la branca de malaltia com en la de jubilació.

Doncs bé, aquesta opció, la de votar, la de participar en unes eleccions, encara que siguin les de la CASS, no generen interès per part de la població, siguin andorrans o residents. Us dono una petita dada de referència. En els darrers comicis a la CASS, els del 2014, 57.729 cotitzants podien exercir el seu vot i només ho van fer 1.944 persones, és a dir, el 3,37%, la immensa majoria es va quedar a casa.

Si no es demostra clarament la intenció de participar de forma activa en quelcom tan simple i a la vegada tan seriós com escollir els nostres representats en el consell d’administració de la CASS, amb quina legitimitat es pot demanar anar més enllà? En aquestes eleccions poc importa la procedència, sempre que s’estigui donat d’alta.

I encara aniré una mica més enllà. El 2014 la branca que més interès va despertar en els electors va ser la dels jubilats, amb un 4% de participació, és a dir, 428 del total de 10.420 amb dret de vot. No podem dir que sigui un èxit, però sí que ens fa pensar que la gent es comença a preocupar per la gestió dels seus diners, els destinats a la compra dels punts de la CASS per cobrar la pensió quan ja s’ha jubilat.

Cal que tots ens comencem a preocupar molt més per allò que passa a les nostres institucions. Hem de tenir en compte que, encara que la gran majoria dels electors no hagi participat en les eleccions a la CASS, es seguiran prenent decisions que, aquestes sí, ens acabaran afectant (o beneficiant) a tots.

El pròxim dia 20 tindrem una nova oportunitat de comprovar com d’involucrada n’està la ciutadania en els afers públics, sense excuses, perquè també hi ha la possibilitat de realitzar el vot per dipòsit de l’11 de juny al 19 de juny, de les 8.00 a les 14.45.

El 21 de juny ja sabrem qui són els nostres nous representants a la CASS, hàgim votat o no. Només puc desitjar que la participació sigui la més elevada que s’hagi vist mai, ja que ens estem jugant tenir uns representats amb prou aval de representació per al futur immediat de la CASS.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte