Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JFernandez

Júlia Fernández

Bibliotecària

 

 

Els Areny il·lusionistes




De tothom és ben coneguda la prolífica carrera del Dr. Pau Xavier d’Areny Plandolit (1876-1936): metge, taxidermista, editor de publicacions, creador del Gran Museu de Ciències Naturals d’Ordino, i gran aficionat a la màgia. Ens centrarem avui en aquesta darrera afició, de la qual fou pioner al país veí i en què destacà entre molts dels seus contemporanis. Seva fou l’obra Las maravillas de la magia moderna, editada suposadament l’any 1913 per l’editorial Maucci, i considerada una obra clau de la prestidigitació de principis del segle XX. Sembla que les seves primeres actuacions foren en petit comitè, al cafè Lyon d’Or situat a les Rambles de Barcelona, on el doctor oferia espectacles d’il·lusionisme. Recentment l’escriptor Joan Peruga ens narrava les seves aventures al Paral·lel, sota el pseudònim del Baró Màgic. És de suposar que, tot i tractar-se d’una novel·la de ficció, Peruga no deixa de banda la realitat d’un personatge, membre d’una família que coneix a bastament.

L’afició per la màgia i la cultura de l’entreteniment l’heretà el seu fill petit Xavier d’Areny-Plandolit Gassó. Odontòleg de professió, arribà a ésser un reconegut prestidigitador a escala mundial. Periodistes de l’època qualificaven la seva col·lecció bibliogràfica de màgia com una de les més grans i antigues del món. També posseïa una important col·lecció d’aparells diversos i cartells que havien estat propietat del seu pare.

L’any 1932 fundà l’Agrupació Catalana d’Aficionats a l’Il·lusionisme (ACAI) conjuntament amb Florencio Guillén. Arribada la Guerra Civil Espanyola, molts dels seus membres van exiliar-se. Areny-Plandolit, però, va decidir quedar-se i va convertir part de la seva consulta en un museu de l’il·lusionisme, per tal de salvaguardar tot el material. Val a dir que aquest fou exposat en públic en diverses ocasions un cop acabada la guerra, com a testimoni d’una època i una societat que a poc a poc anava perdent interès pels espectacles d’il·lusionisme.

L’any 1942 un grup de mags que solien reunir-se al cèlebre restaurant barceloní Els Quatre Gats decidiren refundar l’ACAI, sota la denominació, però, de Sociedad Española de Ilusionismo (SEI), legalitzada a partir del 26 de febrer de l’any següent. Plandolit constarà inscrit com a soci número 1. El 1944 la SEI inicia la publicació de la revista Ilusionismo, que s’imprimia a la clínica del doctor amb una premsa manual, i que inicialment es distribuïa únicament entre els seus socis.

Xavier d’Areny-Plandolit fou també autor de dues obres imprescindibles: l’Anuario Español de Prestidigitación (1942), un recull dels professionals i aficionats que exercien a l’època, i la Bibliografía española de la prestidigitación (1944), que fou reeditada l’any 1950 per la llibreria especialitzada Magicus. Una tercera obra titulada Los naipes en Cataluña no va arribar a editar-se. Al llarg dels anys participà en nombrosos congressos internacionals i conferències com a estrella convidada a nivell espanyol, cosa que féu augmentar el seu prestigi. Destaca, però, l’organització del 1r Congrés màgic nacional, l’any 1949, i el 3r Congrés màgic internacional, el 1950.

L’any 1955 la SEI li va retre un homenatge, per haver estat nomenat president d’honor de la institució i per ser el soci fundador número 1.

Els darrers anys de la seva vida va intentar vendre la seva col·lecció de materials bibliogràfics i objectes a la SEI, però en no arribar a un tracte econòmic finalment tot el material se’l va quedar un col·leccionista nord-americà. El fet que aquest acabés disgregant el fons i venent-lo a diferents particulars i institucions ens ha impossibilitat fer una reconstrucció acurada de les possessions de la família Areny-Plandolit en aquest tema.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte