Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ramon Tena

Ramon Tena

Mediador

 

 

Els avantatges de la mediació per a la societat d’Andorra
El 19 d’abril passat va entrar en vigor a Andorra la Llei de mediació, i fa tres setmanes que vam escriure el primer article d’una sèrie dedicada a divulgar els avantatges d’aquesta eina de resolució de conflictes. En aquell article, Manuela Ortega explicava les principals característiques de la mediació tal com apareixen a la Llei. En l’article d’avui repassarem alguns dels principals avantatges que té la mediació, sobretot en una país petit com Andorra.

Manteniment de les relacions
En primer lloc, la mediació promou una comunicació oberta i eficaç entre les persones en conflicte. Amb l’ajuda del mediador, les parts s’escolten i obtenen la satisfacció que la persona amb qui tenen el desacord els escolti també activament. Això promou la creació de confiança i que les parts mantinguin la relació que havien tingut amb anterioritat. Si estem treballant en conflictes familiars (separacions i divorcis, repartiment d’herències, desacords entre germans, etc.), els avantatges són més evidents. Però, si pensem en relacions comercials, laborals o de veïnatge, el manteniment de la relació és també un punt important a considerar quan s’opta per aquest tipus de procediment: és una llàstima que per un conflicte es trenqui la relació entre dos socis d’un projecte comercial o que una empresa perdi un treballador valuós.

Confidencialitat
En segon lloc, la mediació és un procediment absolutament confidencial. No només el contingut de les converses està subjecte a secret professional, sinó que la mateixa existència de la mediació també ho és, a menys que s’emmarqui en un procediment judicial i hagi estat el mateix batlle qui hagi instat les parts a anar a mediació.
En una comunitat petita aquest és un element que pot ajudar en la resolució dels conflictes. Al meu parer, és molt desagradable experimentar com un conflicte personal acaba sortint de l’esfera de privacitat. En el moment en què les parts decideixen gestionar el seu conflicte a través d’un procediment judicial, augmenta exponencialment el nombre de persones que coneixen el nostre conflicte: advocats, batlles, secretaris judicials, pèrits, procuradors... No només això, ja que en molts casos alguns conflictes acaben sent de domini públic i en titulars de premsa. Per contra, la mediació ofereix una alternativa en què els conflictes es poden resoldre de forma discreta i sense que el nombre de persones que estan assabentades dels nostres conflictes personals o professionals augmenti.

Estalvi
En tercer lloc, la mediació contribueix a fer que el procediment de resolució de conflictes sigui molt més curt en el temps. De retruc, això també pot comportar un important estalvi econòmic en la seva resolució. 
Tots coneixem (o hem patit personalment) conflictes que s’han allargat durant mesos o, fins i tot, anys. Quan optem per gestionar un conflicte per la via judicial, sabem que la sentència trigarà, en el millor dels casos, entre un any i un any i mig. Però aquest temps es pot allargar si alguna de les parts opta per presentar recursos i acudir a altres instàncies. El resultat final sol ser una resolució judicial que no satisfà plenament les necessitats de cap de les dues parts. Un cop tinguem la sentència ferma, encara quedarà fer el pas de demanar  la seva execució si la part que n’ha sortit perdedora en dificulta l’aplicació.
Però no cal només pensar en la via judicial. Segur que tots hem patit conflictes a la feina o en l’àmbit familiar que s’han estat arrossegant durant anys: no és prou greu com per gestionar-ho per la via judicial però no acabem de trobar la manera de seure tots plegats i parlar-ne. O quan en parlem no acabem de trobar la manera d’arribar a acords. És en aquestes situacions en què la mediació és una via que ajuda a dialogar i resoldre els conflictes de forma sostenible.
En definitiva, la Llei de mediació és una oportunitat fantàstica per a Andorra, ja que la mediació es configura com una via per resoldre els desacords de forma confidencial, ràpida i flexible. Al mateix temps, ens ajudarà a mantenir la relació amb persones que molt sovint són importants en la nostra vida. Com deia la Manuela en el seu article: no la deixem en un calaix i fem-la servir.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic