Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Els Fiter




Aquest vespre Laura de Castellet presentarà a La Llacuna el seu buidatge sobre les referències d’Andorra trobades als protocols de l’Arxiu Capitular. Com bé sabreu, aquesta xerrada s’emmarca en el cicle Cinc hores amb la història d’Andorra que la novíssima secció d’història de l’Institut d’Estudis Andorrans, el Centre d’Estudis Històrics i Polítics, organitza aquest mes de novembre i principis de desembre. La darrera serà dimarts vinent a cal Pal de la Cortinada i anirà a càrrec del director d’aquesta secció, Albert Villaró, que ens parlarà de la seva acurada recerca sobre el patrici andorrà Antoni Fiter i Rossell, l’autor del Manual Digest. Villaró, que coneix a la perfecció el personatge, porta temps treballant en una edició crítica i històrica del Manual, que molt aviat podrem trobar a les llibreries.

Les arrels paternes de l’esmentat patrici d’Ordino les hem de cercar al petit poble d’Ares, situat al solà de la Vall de Cabó, sota de la immensa collada i proper a l’antic camí que enllaçava la terra baixa amb Andorra i la Cerdanya, temps abans de la construcció dels Tres Ponts. La sòlida pairalia dels Fiter encara senyoreja aquest deixatat llogarret, bastit a redós dels vents sota del Cogulló i de l’esmentada collada. Els Fiter fa dècades que deixaren Ares i es traslladaren per casori a cal Marquès de la Seu d’Urgell, un noble edifici de vistosos esgrafiats situat davant de la catedral.

Per casualitat, diumenge passat al vespre, tot i el fred i la humitat que senyorejaven per la Seu, vaig fruir d’un passeig amb el senyor Javier Galindo Llangort, conegut notari jubilat i des de fa anys investigador de la història local. La caminada va transcórrer en una pausada i volguda parsimònia per la part superior del carrer Major, on es troba cal Marquès i les cases on habitaven fa més d’un segle les més importants famílies de notaris i de lletrats.

Galindo coneix amb precisió la geografia històrica dels carrers i la vida dels seus estadants més singulars. Ho té tot escrit en una obra inèdita que l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, a través d’una iniciativa del seu director, el Julio Quílez Mata, dona a conèixer en un triple cicle de conferències anomenades Els porxos al descobert, Carrers i places de la Seu d’Urgell i La Segona República a la Seu d’Urgell.

Aquest dimarts he pogut assistir a la que tractava sobre bona part del recorregut del passeig dominical. Galindo s’ha aturat una bona estona per parlar dels Fiter, els Marquès, els allunyats parents d’aquell altre patrici d’Ordino. Els darrers descendents d’aquesta casa, coneixedors del seu llegat, fa uns anys cediren en custòdia a l’Arxiu Comarcal una bona part del seu fons documental, que de certa manera, contribueix també a conèixer part de les arrels dels Fiter d’Ordino. La deessa fortuna o una benvolguda casualitat ha volgut que en pocs dies dos investigadors propers parlin en sengles conferències d’aquestes dues branques dels Fiter.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte