Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Els fons voltor poden guanyar mil milions amb BPA.

Autor: Eusebi Nomen


Si el Govern adjudica Vall Banc a un dels dos fons (generalment considerats fons voltor) que s’han presentat per comprar Vall Banc, l’adjudicatari podrà guanyar més de mil milions d’euros amb l’operació. Exactament el que perdran els clients de BPA. Malauradament, els empleats de BPA, a part de perdre la seva part com clients que són, també perdran el seu lloc de treball amb una indemnització minsa.

Malauradament, s’ha confirmat el que he anat anunciant des de fa un any. No existia cap banc internacional interessat en Vall Banc i la banca andorrana no podia optar a la compra de Vall Banc. Si tècnicament podia fer aquesta previsió des de fa un any, i podia posar-ho per escrit amb tota tranquil·litat, era per les confirmacions que m’arribaven de tot arreu i perquè, simplement, era evident per a qualsevol expert financer. El comportament de les nostres autoritats no és normal. En tot cas, no és el comportament que s’espera d’un Govern amb experiència financera i amb ganes d’aconseguir la millor solució per a tothom.

Pel que tinc entès, cap dels dos fons que s’han presentat per comprar Vall Banc ha garantit el futur dels llocs de treball dels empleats de BPA/Vall Banc. Un fet que, malauradament, confirmaria que les nostres autoritats també haurien mentit en aquesta qüestió.

Pel que tinc entès aquests dos fons parteixen d’un balanç de Vall Banc fortament reduït que comporta retallades entre el 30% i el 50% en les transmissions dels actius immobiliaris, actius crediticis (hipoteques, crèdits personals, crèdits comercials, etc.) i inversions estratègiques. Pel que tinc entès, la negociació que va fer l’AREB a Londres amb els interessats en la compra de Vall Banc portaria a un escenari de pèrdua del 100% dels diners invertits en preferents i de retallades (hair-cuts) importants per als clients amb dipòsits a BPA (com estic avisant des de fa un any).

Els clients que han retirat tots els seus diners de BPA fins a 100.000 euros al llarg d’aquest any de corralito de 2.500 euros setmanals, es podrien salvar de l’esquilada. Però els qui tenien més de 100.000 euros es trobaran que hauran de suportar tota la retallada a la seva esquena. De manera que, percentualment, patirien una esquilada superior al 30%.

De fet la norma de la casa d’aquests fons és que no entren en operacions que no els aportin més del 30% de rendiment, un fet conegut per qualsevol expert financer.

Però l’estrany comportament de les nostres autoritats es torna a reflectir en la impresentable gestió del capital de Vall Banc, una qüestió que obriria una finestra d’oportunitat brutal per a un fons sense escrúpols. Anem a pams:

1. Les actuacions de les nostres autoritats han culminat amb la destrucció dels 210 milions de recursos propis de BPA. De manera que l’AREB no pot passar ni un euro del capital social de BPA al balanç de Vall Banc.

2. Actualment, Vall Banc sols té un capital social de tres milions d’euros.

3. Encara que no seria legal segons la Llei 8/2015, si l’AREB pretén que Vall Banc perdi la condició de banc pont i passi a ser un banc comercial, Vall Banc ha de tenir un capital social mínim de 30 milions d’euros. Però atès que Vall Banc gestionarà un total entre 2.000 i 2.500 milions, entre balanç i fora balanç, els seus recursos propis haurien d’estar al voltant de 100 milions per complir els requisits de mercat.

4. L’AREB comet la temeritat de vendre Vall Banc sense capitalitzar-lo amb aquests 100 milions. De forma que serà el comprador de Vall Banc qui haurà de capitalitzar ràpidament Vall Banc o, altrament, Vall Banc s’haurà de liquidar. I aquí hi ha la gran i evident oportunitat per al fons (voltor) que adquireixi Vall banc per guanyar més de mil milions d’euros: no aportar els diners del capital social i anar a liquidació.

Em consta que les nostres autoritats no tenen la garantia formal que cap dels dos candidats a la compra de Vall Banc aporti el centenar de milions per ampliar el capital, ni han previst cap tipus de penalització en cas que no ho facin.

Per tant, el fons que adquireixi Vall Banc pot fer l’operació següent:

— Mantenir els corresponsals tancats una temporada i fer durar el corralito una temporada per “estovar el pop”. Tindran tot el control per fer-ho i la reputació del sector financer andorrà i el futur d’Andorra no està entre les seves prioritats. ¿Recorden el personatge de Richard Gere a Pretty Woman?

— Cap a final d’any, i després d’uns mesos de tortura psicològica, anunciar que no poden fer l’aportació de capital de 100 milions a Vall Banc perquè s’han adonat de qualsevol cosa que no estava clarament establerta al Data Room, o qualsevol altra excusa, i entrar en liquidació.

— En el procés de liquidació, comunicar-se amb tots els clients que no han regularitzat els comptes davant del fisc espanyol i explicar que poden renunciar al seu compte com a element del passiu del banc i que si hi renuncien no tindran cap problema fiscal però, si no hi renuncien, hauran de fer front a un escenari d’intercanvi automàtic de dades amb Espanya (i també amb la resta de països UE) i que les sancions poden representar més del 140% dels diners gestionats en el compte, a part de les penes de presó que es poden derivar.

La renúncia als comptes no declarats pot representar un benefici directe per al fons (voltor) de més de mil milions d’euros. Òbviament representa la fi del sector bancari andorrà i Andorra passaria a ser capdavantera del rànquing de la inseguretat jurídica. Un rànquing en què Andorra està guanyant posicions.

És evident que algú ha d’aturar aquest disbarat, especialment si tenim en compte que el cervell de tota l’operació de resolució de BPA resulta que té un opac passat panameny. Arribats a aquest punt, Toni Martí ha de fulminar Jordi Cinca i la cúpula de l’AREB i no li queda altra alternativa que declarar desert el procés de venda de Vall Banc i escoltar les ofertes de banca cooperativa; posar fi a aquesta mala comèdia anomenada resolució de BPA, o anar a la liquidació de BPA i del seu Govern.

El que està a punt de passar no pot ser més evident i, si ho posem juntament amb el daurat i opac passat del ministre Cinca, la situació no pot ser més alarmant.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic