Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Maria Lluïsa Gispert

Maria Lluïsa Gispert

 

 

Els petards de Sant Joan
Em dirigeixo a vosaltres perquè sou el nostre futur, ja que els vostres pares, en ser més grans, han crescut amb uns valors diferents i obsolets degut a la gran manca d’informació de l’època. Vosaltres sou a temps de solucionar el gran problema que existeix quan arriben les festes de Sant Joan.

La Nit de Sant Joan és la festa de l’estiu que se celebra encenent fogates. Totes les famílies i els amics es reuneixen al voltant del foc menjant la coca de Sant Joan, escoltant música i ballant. Al final de la festa hi ha un espectacle de focs artificials que dura uns 15 minuts, és una festa preciosa on tothom en comparteix l’alegria. He dit tothom, oi? Doncs no és cert, no tothom! Hi ha quelcom que deixa de ser tan alegre i divertit. Mentre els humans ens divertim tant, hi ha molts éssers que pateixen molt: els nostres estimats animalets! El problema rau en els petards que venen a aquelles paradetes prefabricades (sense prou mesures de seguretat, al meu parer), uns petards que els pares compren perquè els nens puguin fer-los explotar quan vulguin pels carrers o fins i tot des dels balcons, dues setmanes abans i dues després de la festa.

Mireu: quan hi ha tants nens tirant petards i fent aquest soroll estrepitós, els animals, que tenen l’oïda molt més sensible que nosaltres, no us podeu imaginar el que arriben a patir! Tremolen durant hores, molts fugen de casa ben lluny, hi ha casos, fins i tot, que per l’estrès poden arribar a morir, jo personalment en conec algun cas. Són massa dies de sorolls continuats! Aquest mal costum, degut al desconeixement, és el que fa que una festa tan alegre es converteixi en un drama per als gossets, gatets, hàmsters, ocells...

Faig una crida de bona voluntat als comuns i el Govern perquè, per favor, posin una mica de seny i apliquin mesures per regular aquest desgavell que cada cop va a més! És pel bé dels nostres animals, que tant ens aporten a canvi de tan poc! Tan sols els que gaudim i tenim el gran honor de compartir les seves vides amb les nostres, sabem el patiment gratuït que els causen els petards!

Desitjo que aquest escrit hagi aportat informació suficient perquè esdevingui una festa molt feliç per a tots.

Reflexió per als pares: creieu que deixant que els vostres fills vagin tirant petards a tort i a dret molts dies els transmeteu algun valor? És educatiu? Què en poden aprendre d’aquest gest? No penseu que és incitar a la violència? Ens cansem de dir als nostres fills, per qualsevol cosa, “nen, no molestis”, però per Sant Joan els carreguem de pólvora fins a les orelles. Aquest escàndol no tan sols molesta els animals, també persones grans, malalts o nadons. No és molt contradictori?

Hi sou a temps, si us plau, reflexioneu-hi!

Comentaris: 2

Comentaris

Totalment d’acord amb aquest article.
Moltes gràcies per pensar amb els peluts !!!

Totalmebt d'acord!
Sempre he dit que la nit de Sant Joan és una de les meves preferides juntament amb la de cap d'any. El meu pare es Valencià, així que el foc i els petards ens enamoran. Però des de que la nostra gosa l'Alma va arribar a casa mai havia sigut conscient per el patiment que passen els nostres peluts. I no només es una nit, hi ha llocs que estem 30 dies amb la problemàtica dels petardos.
Així que siguem sensibles, gràcies!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic