Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Alberch

Marta Alberch

Directora d'Unicef Andorra

 

 

Els reptes que hem superat gràcies a tots i totes
Que el 2020 ha estat un any excepcional, ja ningú en dubta. La pandèmia de la Covid-19 ha trasbalsat la nostra quotidianitat, inclosa la de milions d’infants i adolescents. Aquesta crisi ha posat els seus drets contra les cordes: escoles tancades, confinaments, serveis de salut col·lapsats, pèrdua d’ingressos a la llar, parcs infantils i activitats escolars limitades en serien alguns exemples. I si hi afegim conflictes, guerres, catàstrofes naturals, explosions, incendis..., la situació no millora. Així els seus drets més bàsics, com ara l’educació, la salut, el joc i la protecció s’han vist alterats en més o menys mesura segons el país on viuen.
Parlant d’educació, si als països considerats rics com el nostre i els del nostre voltant, malgrat certes dificultats (recordem que segons les dades del darrer Observatori de la Infància, un de cada tres infants d’Andorra va tenir dificultats per seguir els estudis durant el confinament) s’han pogut anar seguint les classes via telemàtica, no ha estat tan senzill en altres països. Fer que cada infant continués tenint accés a l’educació va ser tot un repte, però es val doblar esforços per evitar dies perduts d’escola que posen en perill el futur dels infants.
Unicef i els seus socis van treballar de valent per fer-ho possible. A Bangladesh es va distribuir material per aprendre a casa a gairebé 53.000 estudiants per garantir-ne la continuïtat durant el tancament de l’escola, especialment per als infants de zones rurals i remotes sense accés a Internet ni a cap altre tipus d’aprenentatge no presencial. A  Ruanda es van adaptar els materials escolars (fins a 144 lliçons) perquè fossin emesos per la ràdio, ja que aquest mitjà de comunicació arriba al 99% del país
Si a les ONGs d’ajuda local com Càritas o Creu Roja, entre d’altres, se’ls ha duplicat la feina per donar suport i resposta a les famílies que s’estan veient afectades per aquesta crisi, per les ONGs de cooperació internacional l’any tampoc ha estat fàcil. En el cas d’Unicef Andorra, per primera vegada hem fet una donació al Fons de Solidaritat per la Covid-19 que va obrir el Govern i també vam donar mascaretes infantils perquè fossin distribuïdes entres les famílies més vulnerables. Com vam dir en el seu dia, a situacions excepcionals, respostes excepcionals.
Si parlem dels projectes que financem des d’Andorra a països en vies de desenvolupament, tant la nostra aportació econòmica com els resultats s’han vist afectats. Però gràcies al suport que hem rebut dels nostres socis, donants, col·laboradors, voluntaris i seguidors, hem mantingut els compromisos de finançament als tres projectes que tenim en marxa a Bhutan, a la República Centre Africana i a Zàmbia, i a projectes d’emergència al Iemen, per exemple. I des d’aquí els agraïm que en moments com els actuals continuïn al nostre costat.
Gràcies a l’esforç dels companys que treballen sobre el terreny els resultats estan arribant. Des de Zàmbia ens comentaven que inicialment totes les activitats del programa Insaka per millorar el desenvolupament de la primera infància es van haver de cancel·lar: tallers per a pares i mares en criança positiva i en hàbits saludables i nutricionals, els jocs, les classes de reforç escolar, les d’alfabetització d’adults... Només es van mantenir oberts els serveis de salut. El repte va ser adaptar-les a les noves mesures post-Covid-19: tallers educatius i de suport parental en vídeo i també per ràdio, transmissió de missatges a través d’unitats mòbils amb altaveus i visites de suport a domicili en lloc de grupals.
Els reptes per a aquest 2021 continuen: superar la crisi educativa que ja existia abans de la pandèmia i aconseguir que l’educació sigui de qualitat i no només garantir-ne l’accés; donar suport als infants afectats per trastorns de salut mentals que tendeixen a l’alça amb prevenció, educació i accés als tractaments; fer que l’arribada de la vacuna de la Covid-19, així com de la resta de vacunes necessàries, sigui equitativa i arribi a tot arreu; i assegurar un ambient sa, saludable i segur per als infants, incrementant la inversió per lluitar contra el canvi climàtic, en són alguns dels que Unicef té sobre la taula. Estem segurs que els superarem junts.

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic