Diari digital d'Andorra Bondia

Els vegetals, font de salut


Escrit per: 
Joan Amigó, naturista

L’ésser humà pot ingerir com a aliment gairebé qualsevol cosa, des de la llet de la mare fins a la sal comuna, passant per fruits, flors, llavors, tiges, fulles, arrels, algues, bolets, ous de peixos o d’aus, i cossos morts de diferents animals. Tots aquests productes més o menys processats donen lloc als mils d’aliments diferents que es venen als comerços.

El fet que puguem menjar tota aquesta varietat d’aliments ¿significa que són tots ells igualment aptes per al consum humà? ¿Existeix una alimentació idònia per als humans que, a més a més de nodrir, conservi la salut i eviti les malalties? L’ésser humà té una gran capacitat d’adaptació fisiològica a diversos tipus d’alimentació. Malgrat això, la ciència de la nutrició ens mostra que hi ha certs aliments dels quals no podem prescindir, com són les fruites, les verdures i les hortalisses fresques.
Qualsevol dieta no pot proporcionar una bona salut. Per molt que ens adaptem a certs aliments que no són els ideals, com passa amb els d’origen animal, seguim necessitant els vegetals, que són els més saludables i idonis. En els darrers anys s’està produint un nombre creixent de descobriments científics en relació amb els aliments d’origen vegetal. A mesura que s’han perfeccionat els mètodes d’anàlisi química, s’ha anat comprovant que en les fruites, cereals integrals, llegums i hortalisses existeixen, a més de nutrients com en qualsevol altre aliment, dos tipus de components que no es troben en els aliments d’origen animal: antioxidants (certs minerals i vitamines) i elements fitoquímics d’acció curativa.
¿Per què l’ésser humà necessita aquestes substàncies beneficioses per la seva salut? ¿Per què continua necessitant-les encara que s’hagi adaptat durant segles a una alimentació carnívora? Hi ha persones que pensen que la humanitat es va trobar per casualitat amb plantes i aliments vegetals dotats de poder curatiu. De forma espontània, molt abans que existíssim, aquests vegetals haurien evolucionat fins a ser capaços de sintetitzar aquelles substàncies que nodririen i curarien els éssers humans que vindrien després. 
Però també podem pensar en un nivell no menys racional que existeix un pla intel·ligent traçat per un ésser superior que va crear l’home i la dona i els va donar el “combustible” idoni: els aliments vegetals. La base de l’alimentació humana, així com la millor font de salut continua sent la fruita, els cereals integrals, els llegums, les verdures i hortalisses i les oleaginoses. Aquests són aliment i medicament per a l’ésser humà. Les persones que fan el règim vegetarià ben fet com ensenyo en els meus llibres, viuen més anys, tenen menys problemes de salut i tenen més qualitat de vida. Fa cinquanta i cinc anys que ho practico jo i la meva família, que som entre tots 32 persones; vuit fills, vuit joves, catorze néts i la dona i jo, que fem aquest estil de vida sa. Si ho proveu en molt poc temps veureu el resultat positiu, tan en la salut física com mental.
Alguns dels poders curatius dels vegetals:
•    Diürètics: api, albergínia, meló, síndria, porros, espàrrecs, etc.
•    Astringents: caqui, codonyat, poma, magrana, nespres, etc.
•    Protectors hepàtics: carxofa, cards, nespres, etc.
•    Antisèptics urinaris: mirtils, etc.
•    Remineralitzants: coco, ametlles crues, alfals, col, taronges, fulles de nap, etc.
•    Antioxidants: taronges, maduixes, cítrics, fruits secs, etc.
•    Digestius: pinya tropical, papaia, carbassó, patates, etc.
•    Preventius del càncer: bròquil, coliflor, col, taronges, llimones, prunes, raïm, tomàquets, etc.
•    Laxants: prunes, albergínia, bledes, cereals integrals, etc.
•    Preventius de l’anèmia: remolatxa roja, albercocs, fruit de la passió, espinacs, herba dels canònics, festucs, etc.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte