Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ramon Tena

Ramon Tena

Mediador

 

 

Empresa familiar, família empresària i mediació (I)
Continuem amb la sèrie d’articles dedicats a la mediació i als àmbits en què aquesta eina pot ser útil per promoure el diàleg i resoldre els sempre inevitables conflictes.

Sens dubte un dels àmbits més interessants per desenvolupar una mediació és el de l’empresa familiar. Es tracta d’organitzacions on conflueixen dos tipus de conflictes: d’una banda els lligats a la gestió i propietat d’una empresa; de l’altra, els lligats a la família. I és que no hem d’oblidar que a banda de ser una empresa familiar, per sobre de tot també es tracta d’una família empresària. I tots dos àmbits són igualment importants per la bona marxa del negoci (i de la família).
Treballar com a família empresària comporta sens dubte una sèrie d’avantatges competitius, però també pot donar lloc a conflictes específics a aquest tipus d’empreses. Tot i la complexitat d’aquest àmbit i que cada cas és únic, la majoria dels conflictes solen gravitar al voltant de temes bastant similars.
D’una banda, la integració en l’empresa de la família política. Com integrem a l’empresa la parella d’una de les filles? Què passa si se separen? Quin tracte donem a treballadors familiars en comparació als no-familiars? D’altra banda, la convivència en la mateixa empresa de diferents generacions, molt sovint amb valors diferents pel que fa a la gestió empresarial, i a la seva visió sobre com adaptar-se als canvis de l’entorn. 
Finalment, el fet de treballar amb membres de la família fa que molt sovint els àmbits es barregin. El director general, soci o cap d’un departament també és un germà, cosina o neboda i els conflictes que comencen al despatx sovint continuen a la taula del dinar de diumenge. I viceversa.
No hi ha dubte que aquesta conflictivitat genera tensions que es traslladen als equips de treball i a la relació amb els clients. Tot i això, un dels moments en què la vulnerabilitat de l’empresa és major és durant el traspàs generacional. En aquest moment, les generacions més grans volen deixar pas a les noves generacions, però les diferents maneres de veure les coses poden generar xocs.
Vista aquesta major vulnerabilitat és important ser conscient de l’existència de conflictes, no tenir-los por i gestionar-los amb la major antelació possible.

La mediació: una via de diàleg empresarial i familiar
La mediació és una eina especialment indicada per a la prevenció i gestió de la conflictivitat en l’empresa familiar. En primer lloc, permet posar sobre la taula tots els temes que afecten l’empresa, tant empresarials com familiars. En aquest sentit, els mediadors són professionals que promouen una visió global del conflicte i ajuden les parts a “ordenar-lo” i simplificar-lo. Cal tenir en compte, però, que qui decideix els temes que es tractaran en la mediació són sempre les parts.
En segon lloc, en un procés de mediació es treballa la millora de la comunicació entre les parts. Si això és important en qualsevol empresa, encara ho és més en una organització on la vinculació entre els membres és tan estreta. Per la meva experiència, d’un procés de mediació les parts sempre en surten amb una millor comunicació entre ells, amb independència de l’acord al qual s’arriba. I pel camí, en moltes ocasions també es restaura la confiança entre elles.
En tercer lloc, la mediació és un procediment altament flexible que permet integrar i promoure la cooperació entre els diferents professionals externs amb qui treballa l’empresa familiar: advocats, consultors, economistes, treballadors no-familiars, assessors fiscals...
Finalment, i potser de cabdal importància a Andorra, la mediació és un procés confidencial. No només el contingut de les converses, sinó fins i tot la mateixa existència de la mediació. Això permet resoldre els problemes de forma discreta.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic