La mediació és una eina especialment indicada per a la prevenció i gestió de la conflictivitat en l’empresa familiar. En primer lloc, permet posar sobre la taula tots els temes que afecten l’empresa, tant empresarials com familiars. En aquest sentit, els mediadors són professionals que promouen una visió global del conflicte i ajuden les parts a “ordenar-lo” i simplificar-lo. Cal tenir en compte, però, que qui decideix els temes que es tractaran en la mediació són sempre les parts.

En segon lloc, en un procés de mediació es treballa la millora de la comunicació entre les parts. Si això és important en qualsevol empresa, encara ho és més en una organització on la vinculació entre els membres és tan estreta. Per la meva experiència, d’un procés de mediació les parts sempre en surten amb una millor comunicació entre ells, amb independència de l’acord al qual s’arriba. I pel camí, en moltes ocasions també es restaura la confiança entre elles. En tercer lloc, la mediació és un procediment altament flexible que permet integrar i promoure la cooperació entre els diferents professionals externs amb qui treballa l’empresa familiar: advocats, consultors, economistes, treballadors no familiars, assessors fiscals...

Finalment, i potser de cabdal importància a Andorra, la mediació és un procés confidencial. No només el contingut de les converses, sinó fins i tot la mateixa existència de la mediació. Això permet resoldre els problemes de forma discreta.

L’enfocament d’un procés de mediació és l’assoliment d’un acord. En l’empresa familiar se sol tractar d’un protocol familiar que ordeni les relacions entre els membres de l’organització i, en cas necessari, el procediment de successió.

Però no necessàriament ha de ser així, ja que la mediació és una estesa de ponts que porta allà on els protagonistes vulguin anar. Per tant, com a conclusió d’un procés de mediació també es poden contemplar resultats com a acords sectorials entre les parts protocol·litzats posteriorment per notari, la reorganització del Consell de Família o qualsevol mecanisme d’acord que la família empresària consideri adequada.

Tot i que no és un objectiu en si del procés de mediació, la mediació també pot ajudar que els participants desenvolupin eines que els ajudin a millorar la seva comunicació i habilitats en la gestió de conflictes. Sens dubte es tracta d’una competència molt necessària per a la prevenció de futurs conflictes i l’enfortiment de les relacions familiars i empresarials.

Sovint es repeteix aquell adagi que diu que l’avi crea l’empresa, els fills la consoliden i els nets la dissolen. Alguna cosa en deu tenir de veritat, ja que dades estadístiques indiquen que només el 12% d’empreses arriba a la tercera generació i el 4% a la quarta. La mediació pot conjurar aquesta amenaça i ajudar que les empreses familiars es mantinguin i enforteixin.

Amb una mediació no hi ha res a perdre... i molt a guanyar. Donem una oportunitat al diàleg.